Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont. Foto: TT

Åtta ex-ministrar häktade i Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Spanien uppges ha utfärdat en europeisk arresteringsorder för Kataloniens ex-president Carles Puigdemont.
Samtidigt har åtta ministrar i hans avsatta regering som inställde sig till en specialdomstol i Madrid häktats.

Enligt domaren vid specialdomstolen Audiencia Nacional har hon beordrat att de nio före detta katalanska ministrarna som framträdde inför domstolen på torsdagen ska hållas häktade, rapporterar Reuters. Bland dem finns den avsatte vicepresidenten Oriol Junqueras och Kataloniens tidigare handelsminister Santi Vila, som avgick i protest innan regionparlamentet utropade självständighet. För Vila sattes dock borgen till 50.000 euro (nära 488.000 kronor), vilket han beviljades, uppger BBC.

Riksåklagaren, José Manuel Maza, yrkande om häktning bygger på att politikerna misstänks för bland annat uppror och uppvigling.

Junqueras möttes av både burop och stöd av folk som samlats utanför byggnaden, rapporterar flera spanska medier.

– Vi är här för att göra ministrarna och medlemmarna i parlamentets presidium sällskap i en svår stund. Det finns många på vår sida som känner en känsla av orättvisa, säger Puigdemonts företrädare Artur Mas.

Arresteringsorder begärd

Fjorton personer i den tidigare regionregeringen var kallade att svara på frågor inför domstolen. Nio dök upp – men endast en svarade på domstolens frågor: Santi Vila.

Puigdemont, som är i Belgien, och fyra av hans ministrar hade redan dagen innan klargjort att de inte skulle resa till Madrid. Riksåklagaren begärde en europeisk arresteringsorder mot Puigdemont och de fyra övriga, något som en spansk domare nu utfärdat, enligt tidningen La Vanguardia. Men en källa vid domstolen motsäger uppgifterna i La Vanguardia om att en europeisk arresteringsorder redan har utfärdats mot Puigdemont och de fyra övriga, skriver Reuters.

– Arresteringsordern kommer med största sannolikhet att utfärdas på fredagen, säger källan under krav om anonymitet.

José Manuel Maza utreder 20 katalanska politiker för bland annat uppror och uppvigling med anledning av den katalanska självständighetsprocessen. Brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Uppskjutna förhör

Det rör sig utöver de tidigare ministrarna om talmannen Carme Forcadell och ytterligare fem personer i det katalanska regionparlamentets presidium. De senare skulle höras inför Spaniens högsta domstol (Tribunal Supremo) under torsdagen och fredagen – men förhören skjuts upp till den 9 november efter önskemål från de misstänktas advokater, skriver El País.

När det katalanska parlamentet för snart en vecka sedan röstade för självständighet skedde det enligt Madrid i strid med landets författning – och samma dag avsattes Puigdemont av Spaniens regering och senat. På måndagen meddelade José Manuel Maza att han vill åtala både Puigdemont och en rad andra politiker som drivit beslutsprocessen för katalansk självständighet.

Regeringen i Madrid har även upplöst det katalanska parlamentet och beslutat om nyval i regionen den 21 december. Puigdemont har lovat att respektera valresultatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet