Spänt efter strid vid Libanons gräns

Uppdaterad
Publicerad

Israel varnade på tisdagen Libanon för ”konsekvenser” om nya ”störningar” förekommer vid gränsen. Under dagen dödades fyra libaneser och en israel i ett kort stridsutbrott.

En israelisk militär källa sade att skottväxling ägde rum nära kibbutzen Misgav Am vid den nordligaste delen av gränsen. Två raketer sköts från Libanon in i Israel enligt israelisk radio, men den uppgiften dementerades av israelisk polis.

Den Israelfientliga shiitiska milisen Hizbollah har en arsenal om 40 000 raketer i Libanon enligt israelisk bedömning. Om en ny konflikt uppstår med milisen hotar Israel att angripa mål i Libanon.

Skymmande träd

Enligt vittnen började oron med att israeliska soldater körde in en traktor i gränsområdet för att dra omkull ett träd som skymde sikten. Israel hävdar att de befann sig på israelisk mark, innanför en FN-dragen gränslinje.

-Israelerna ville hugga ner ett träd inne i Libanon. Den libanesiska armén sköt varningsskott mot dem och de svarade med artilleri, sade en libanesisk källa enligt Reuters.

Israel anklagar Libanon för att kränka den FN-resolution som satte punkt för kriget 2006. Libanons premiärminister Saad al-Hariri anklagade å sin sida israelerna för ”aggression” och kränkning av samma resolution.

Såväl USA som FN och EU uppmanade alla parter i området att iaktta ”maximal återhållsamhet”

Postering besköts

Under eldgivningen dödades tre libanesiska soldater och en libanesisk journalist. Den dödade israelen var en överstelöjtnant.

Det var första gången parterna rapporterade förluster sedan kriget 2006, då 1 200, de flesta civila, dödades i Libanon. På den israeliska sidan dog 158, de flesta soldater.

Den konflikten började med att Hizbollah angrep en israelisk gränspatrull. I tisdagens strid deltog inte Hizbollah på något sätt. Hizbollahledaren Hassan Nasrallah sade på kvällen att han gett sina mannar order om att inte ingripa och att han informerat den libanesiske presidenten om det.

Men om ”Israel angriper en gång till” kommer Hizbollah inte att stå passivt och bara se på, varnade Nasrallah.

TT-AFP-Reuters

Relationen Israel:Libanon

Upptakten till konflikten mellan Libanon och Israel var Libanons deltagande i 1948 års arab-israeliska krig.

1978 och 1982 invaderade Israel Libanon för att krossa det palestinska förbundet PLO, som flytt till Libanon.

År 1985 drog sig Israel tillbaka från Libanon efter svåra förluster, men behöll den ”säkerhetszon” vid gränsen som ockuperades 1978. Inte förrän i maj 2000 tvingades Israel, efter häftiga attacker från Hizbollah (en libanesisk shiamuslimsk organisation), utrymma säkerhetszonen.

2006 blev läget spänt igen och krig bröt ut mellan Israel och Hizbollah i södra Libanon under juli och augusti 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.