Bobi Wine under tal i trädgården till hans hem i Kampala. Foto: Sumy Sadruni, AFP / TT

Spänt läge i Uganda efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Militären i Uganda uppges vara i färd med att gripa oppositionsledaren Bobi Wine efter valet.

– Vi har fått uppgifter om att flera män, vissa iförda arméuniformer, försöker ta sig in i Bobi Wines hus, säger SVT:s korrespondent Liselott Lindström på plats i Kampala i Uganda.

Bobi Wine uppger själv, enligt nyhetsbyrån AP, att militären har tagit sig in i hans hem. ”Vi är verkligen i fara”, är Wines budskap.

SVT:s korrespondent Liselott Lindström är på plats utanför Bobi Wines hus han hållit en presskonferens under eftermiddagen. Tungt beväpnade personer är på plats som inte hör till Wines egen personal.

– Han säger att beväpnade män har misshandlat hans vakt och att han och hans fru känner det som att de sitter i husarrest eftersom de känner sig instängda och inte kan röra sig som de vill, säger Liselott Lindström.

– Bobi Wine säger att i det Uganda som han lever i i dag känner han sig tryggare med journalister runt sig, man kan inte kalla på polisen, säger Liselott Lindström.

Wine: Ett skämt att sittande presidenten leder

Presidentvalet i Uganda hölls i går och oppositionskandidaten Bobi Wine, som är en känd musiker, utropar sig själv till segrare, samtidigt som tidiga siffror från rösträkningen pekar på att den sittande presidenten har en stor ledning.

Enligt Bobi Wine är det ett ”skämt” att president Yoweri Museveni leder med stor marginal, 63 procent, tidigt i rösträkningen. Bobi Wine har samtidigt 28 procent av rösterna, enligt besked från drygt en fjärdedel av landets vallokaler.

”Säker på att vi besegrade diktatorn”

Det slutgiltiga valresultatet väntas komma under lördagen.

– Jag är väldigt säker på att vi besegrade diktatorn överlägset, säger Bobi Wine.

Museveni tog makten vid ett väpnat uppror för närmare 35 år sedan, och har sedan dess suttit kvar. Till en början var Museveni hyllad, men har blivit allt mer kritiserad och anklagas för korruption och förtryck.

Inför valet utmanades han av artisten Bobi Wine som leder det socialliberala partiet National unity platform (NUP). Wine har de senaste månaderna varit under hot, och gripits flera gånger. Så sent som i tisdags stormade militären in i hans hem och grep alla Wines säkerhetsvakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.