Spänt lugn i Kiev trots kriget: ”Livet har återvänt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots det pågående kriget har ett visst lugn infunnit sig i Kiev. Affärer och kaféer har öppnat, men fortfarande ljuder flyglarmen ständigt.

– Det är ett privilegium att kunna äta frukost, ta en kopp kaffe. Men mentalt är man inte lugn, vi är alla oroliga, säger Sergej.

Han och hans vän Sasha sitter på en uteservering och äter frukost tillsammans. Den första på länge.

– Det känns som att livet har återvänt. Kaféerna är öppna, kollektivtrafiken fungerar, säger Sasha.

Samtidigt är tankarna någon annanstans, på att människor samtidigt dör på andra platser i landet.

– Du känner en viss skam av att äta en avokadotoast på morgonen. Andra har ingen mat, ingen elektricitet. Du försöker fortsätta med ditt liv, men det är smärtsamt, säger Sasha.

FN: Bevis för tortyrbrott

På andra sidan av landet, i Mariupol, pågår fortfarande intensiva strider vid stålverket Azovstal där ett tusental omringade ukrainska soldater förskansat sig. Trots ständig beskjutning och uppgifter om ryska stormingsförsök så har de hittills vägrat att ge upp.

Omkring 100 civila uppges fortfarande befinna sig i industriområdet.

I dagarna slog ett flertal robotar ner i kuststaden Odessa, som hittills varit relativt förskonad från striderna i resten av landet. Två personer ska ha skadats och ett flertal byggnader ska ha förstörts.

Enligt FN befinner sig över åtta miljoner ukrainare på flykt i sitt eget land. På tisdagen meddelade även FN att man nu sett trovärdiga bevis på att både ukrainska och ryska styrkor begått tortyrbrott under konflikten. Man betonar samtidigt att Ryssland begått brott av en ”betydligt större skala”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.