Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se satellitbilder på en av de sprängda broarna och dammen. Foto: Maxar Technologies/Reuters

Spåren efter den ryska reträtten från Cherson

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands tillbakadragande från Cherson beskrivs som ett militärt bakslag och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har utropat staden ukrainsk igen. Allteftersom landets soldater återtar staden hittas spår efter den ryska reträtten. Vägar, broar och kraftverk har förstörts – och på marken ligger stupade ryska soldater.

– Vi är chockade. Djupt chockade, säger den ukrainske befälhavaren Alex Gorgan i en intervju med Svenska Dagbladet.

Minst sju broar förstördes på mindre än ett dygn visar satellitbilder från bland annat Maxar Texhnologies. Fyra av dem går över floden Dnepr, rapporterar CNN. Innan återtagandet av staden har ukrainska styrkor själva förstört några av sina egna broar. Enligt Storbritanniens försvarsdepartement är det mycket att tillbakadragandet inleddes redan den 22 oktober.

Uppgifter om en kaotisk reträtt

Ryssland uppger att omkring 30 000 soldater har dragits tillbaka. Men hur många som faktiskt retirerats och hur pass ordnat det ryska tillbakadragandet har varit är svårt att säga, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Det som jag har sett på filmklipp det senaste dygnet är att man evakuerat via pontonbroar och färjor, och då får man inte med sig all den materiel som man borde. Det är också en fråga – hur mycket som har lämnats kvar, säger han till Sveriges Radio. 

Från ryskt håll säger man dock att allt har gått enligt plan, men SVT:s utrikesreporter i Chersonregionen, Elin Jönsson, har nåtts av andra uppgifter.

– Här pratar man om en kaotisk reträtt som mycket liknar den i Charkivregionen, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Ukrainske befälhavaren: Döda ryssar överallt

I en intervju med Svenska Dagbladet säger den ukrainske befälhavaren Alex Gorgan att det ligger döda ryska soldater spridda över Cherson.

– Vi är chockade. Djupt chockade. Det ligger döda ryska soldater precis överallt. En del har varit döda i några dagar, andra i veckor. Kropparna har bara lämnats där. Det är fruktansvärt, säger han till tidningen.

Han säger vidare att Ryssland förstört allt ifrån vatten- och elledningar och tv- och radiostationer till kraftverk, vägar och broar i samband med reträtten. Dessutom ska marken vara full av minor.

Risk för artilleribeskjutning

Den ukrainske försvarsrådgivaren Jurij Sak understryker att faran inte är över. Enligt honom har Ukrainas militär varnat för att ryska styrkor nu upprättar nya befästningar på andra sidan av floden Dnepr.

– Det finns en sannolikhet för massiv artilleribeskjutning från den sidan till Cherson, säger han, rapporterar BBC.

Se bilder på skadorna på Antonovskyjbron och dammen i Nova Kachovka efter den ryska reträtten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.