Statsminister Stefan Löfven (S) skakar hand med Irans president Hassan Rouhani vid ett besök i landet 2017. Foto: Jenny Petersson/TT

Spelet bakom – därför släppte Iran det svenskägda fartyget

Uppdaterad
Publicerad

70 dagar – så länge var det svenskägda fartyget Stena Impero i iransk kontroll innan det släpptes på fredagen. Här är spelet bakom frisläppandet.

Den 19 juli uppgav det iranska revolutionsgardet att den svenskägda och brittiskflaggade oljetankern Stena Impero beslagtagits i Hormuzsundet. I besättningen fanns 23 personer.

Det skulle dröja till den 27 september innan fartyget kunde lämna hamnen i Iran och ta sig ut på internationellt vatten.

– Det är en enorm lättnad. Framför allt för besättningen men även för alla oss som har jobbat med det här i 70 dagars tid, säger Stena Bulks vd Erik Hånell.

Enligt honom har det varit hårt arbete och påtryckningar från olika parter som till slut resulterade i att Iran gick med på att släppa iväg Stena Impero.

– Jag vet att UD och svenska regeringen har tryckt på under de möten som har varit i New York den här veckan, säger Erik Hånell.

”Markerade väldigt tydligt”

Enligt en källa på Utrikesdepartementet träffade statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Ann Linde (S) Irans president Hassan Rouhani i New York i veckan.

– Då markerade de väldigt tydligt att fartyget måste släppas och besättning få komma hem. Efter det gick det snabbt. De insåg att Sverige menade allvar och att det var en prioriterad fråga, uppger källan för SVT.

I ett uttalande på Stena Bulks sajt tackar vd Erik Hånell de myndigheter som har hjälpt till i arbetet med att få tankern frisläppt. Förutom svenska utrikesdepartementet och den brittiska regeringen visas också tacksamhet för de ”konsulära besök ombord från de indiska, ryska, lettiska och filippinska ambassaderna”.

Ministern: Tät kontakt med Iran

Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar mötet med den iranska presidenten i New York i en skriftlig kommentar till SVT.

– Under denna period då fartyget kvarhållits har vi haft en tät kontakt med iranska företrädare på alla nivåer och ställt tydliga krav på att det ska släppas. Statsministern och jag tog upp frågan i mötet med Irans president Rouhani under FN:s generalförsamling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.