Mannen och kvinnan togs till ett sjukhus efter att ha hittats på en bänk. Foto: TT

Spiondömd ryss sjuk av mystisk substans på köpcentrum

Uppdaterad
Publicerad

En rysk man i 60-årsåldern – som tidigare dömts för spioneri mot sitt hemland – är i ett kritiskt tillstånd efter att ha kommit i kontakt med en okänd substans, rapporterar BBC.

Mannen ska ha kommit i kontakt med substansen när han tillsammans med sin dotter besökte ett shoppingcentrum i brittiska Salisbury under söndagen. Bägge hittades medvetslösa på en bänk och får nu intensivvård, rapporterar Reuters.

Området avspärrat

Polisen larmades och stora delar av närområdet spärrades av. Akutavdelningen på sjukhuset stängdes.

– Paret hade inga synliga skador och togs till sjukhus, sa polismannen Craig Holden.

Myndigheterna meddelade senare att det inte var någon fara för allmänheten.

Dömdes för spioneri

2006 dömdes den ryske mannen i sitt hemland till 13 års fängelse. I Ryssland var han högt uppsatt inom den militära underrättelsetjänsten. Enligt domen hade han lämnat över identiteter på ryska agenter verksamma i utlandet till brittiska MI6.

2010 överlämnades mannen till Storbritannien i ett större utbyte av fångar.

”Gjorde handrörelser och tittade upp”

En kvinna som blev vittne till händelsen säger till BBC att kvinnan var lutad mot mannen på bänken och såg ut som att hon var utslagen.

– Han gjorde konstiga handrörelser och tittade upp mot himlen, berättar vittnet.

Rysk agent mördad 2006

2006 dog den tidigare ryske agenten Alexander Litvinenko efter att ha druckit förgiftat te på ett hotell i London. 2016 skrev en brittisk domare att Rysslands president Vladimir Putin hade godkänt avrättningen som genomfördes av ryska underrättelsetjänsten, en rapport som Ryssland avfärdade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.