När larmet om Stig Berglings rymning kom den 6 oktober 1987 väckte händelsen enorm uppmärksamhet. Han var dömd till livstids fängelse för grovt spioneri (1979) för Sovjetunionens räkning och så sent som i augusti hade regeringen avslagit hans nådeansökan.
Rymningen utlöste ett jättelikt spaningspådrag, gigantisk uppmärksamhet i medier och efterhand en storm av kritik mot inblandade myndigheter och delar av regeringen.
Själv var jag reporter på Aktuellt och en del i det mediala pådraget. Första reportaget gjorde jag från Rinkeby i Stockholm där Berglings dåvarande hustru bodde. Bergling hade permission från Norrköpingsanstalten och skulle tillbringa natten där.
Hustrun smet förbi Säpo
Det visade sig snart att den bevakning som Säpo skulle göra av bostaden var usel. Hustrun tog sig ut, lätt förklädd, och hämtade en hyrbil. Bergling själv slank ut via en helt obevakad garageuppgång och flykten var ett faktum.
Rikslarmet efter paret blev försenat och luften surrade av rykten om vart de hade tagit vägen. Efter någon dag hittades flyktbilen i Esbo utanför Helsingfors.
Jag for dit för att rapportera om det fortsatta spaningsarbetet men förvirringen över vad som hänt var total. När det blev dags att skicka hem reportaget till kvällens Aktuellt pekade allt i stället mot att paret befann sig i Djursholm och mitt reportage blev ställt.
Så småningom skulle det visa sig att paret Bergling via Åland tagit sig till Helsingfors där de stannade en vecka på den sovjetiska ambassaden. Därifrån smugglades de vidare till Sovjetunionen.
Justitieministern fick gå
Kritiken mot den slapphänta hanteringen av permissionen och rymningen fick politiska efterverkningar. Efter en snabbutredning av Justitiekanslern tvingades justitieminister Sten Wickbom, i Ingvar Carlssons regering, att avgå. Samma öde mötte generaldirektören för Kriminalvårdsstyrelsen och ett antal högre tjänstemän på Justitiedepartementet. Bland andra Per Nuder.
Paret Bergling fick hjälp av Sovjetunionen och bodde först i Ungern och sedan i Libanon innan de frivilligt återvände till Sverige 1994. Stig Bergling avtjänade resten av sitt straff och frigavs i juli 1997.
Se Mats Weilands nyhetsinslag i Aktuellt från den spektakulära rymningen i oktober 1987 ovan.