Carolina Vendil Pallin på FOI och Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Foto: SVT/privat

Sprängdådet i S:t Petersburg kan stärka Putins makt

Uppdaterad
Publicerad

Många personer har dödats och skadats i en explosion i S:t Petersburgs tunnelbana. Nu börjar jakten på den eller de som ligger bakom. Ryssland har tidigare slagit tillbaka hårt mot terrorister när landet drabbats av terror och jakten på gärningsmännen kan stärka president Putin, menar utrikespolitiska experter.

Det blir troligen Rysslands nationella antiterrorkommitté som kommer att leda utredningsarbetet och jakten på den eller dem som ligger bakom sprängningen.

– Ryssland har under en längre tid ansett sig föra krig mot terrorismen och det troliga är nu att ryska ledare kommer att hävda att man agerat rätt och kommer att fortsätta sina insatser i bland annat Syrien, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Explosion i S:t Petersburg

– Det man har sett vid tidigare terrordåd mot landet är att presidenten stärkt sin makt i terrorbekämpningens namn, säger han.

LÄS MER: Splitterbomb exploderade i S:t Petersburgs tunnelbana – minst nio dödades

IS kan inte uteslutas

Carolina Vendil Pallin, rysslandsforskare på FOI, menar att Ryssland historiskt långt ifrån är förskonat från terrordåd.

TV: Se bilderna från S:t Petersburgs tunnelbana – minuter efter explosionen

– De största terrordåden i Ryssland i modern tid som jag kommer att tänka på är 2002 på Dubrovkateatern i Moskva och 2004 då och gisslanddramat i på en skola i Beslan 2004. Båda händelserna blev väldigt blodiga och hade kopplingar till tjetjenska separatister, säger Carolina Vendil Pallin.

Terrororganisationen IS har begått terrorhandlingar i Europa de senaste åren. Finns det även en hotbild mot Ryssland från IS?

– Jag tror nog att även Ryssland arbetar med en hotbild där med tanke på deras engagemang i Syrien så det kan inte uteslutas, säger hon.

LÄS MER: Svenske David var minuter från explosionen

Inte heller Martin Kragh tror att det går att utesluta att IS ligger bakom.

Har hotat Ryssland

– Ännu vet vi väldigt lite om vad som hänt men redan 2014 definierade IS Ryssland som ett legitimt mål och terrorgruppen har hotat med att utföra dåd i Ryssland på olika sätt, säger han.

Det har nyligen varit demonstrationer över stora delar av Ryssland mot regimen och Vladimir Putin. Vilken betydelse kan den här händelsen ha för Putin i det här läget?

– Jag tror snarare att det stärker honom än att det försvagar honom. Men återigen svårt att spekulera i innan vi vet bakgrunden till detta, säger Carolina Vendil Pallin.

LÄS MER: Putin utesluter inte terrorattack

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i S:t Petersburg

Mer i ämnet