Polisen kritik för att ha tappat kontrollen över våldsamma kravaller i centrum av staden Chemnitz där en staty av Karl Marx står kvar sedan DDR-tiden. Foto: AFP/Sebastian Willnow

Sprängkraften i migrationsfrågan underskattas – polisen får skulden

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Polisen i delstaten Sachsen får nu kritik för att ha underskattat kraften i de senaste dagarnas kravaller i den tyska industristaden Chemnitz. Under DDR-tiden fick den socialistiska mönsterstaden namnet Karl-Marx-Stadt, och ett jättehuvud av marxismens grundare dominerar stadens centrum där protesterna ägde rum. I Sachsen fick det invandringskritiska och nationalistiska partiet AFD 25 procent av rösterna vid det senaste valet.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Ordningsmakten tappade kontrollen då ett par tusen människor tog över gatorna för att visa sin vrede. Rasistiska och nynazistiska slagord haglade. Några gick till attack mot motdemonstranter och journalister som rapporterade om händelserna. Polisen skyller på personalbrist.

Bakgrunden är ett knivdåd i söndags, då en tysk man dödades i samband med en stadsfest i Chemnitz. En irakier och en syrier har gripits misstänkta för dådet, som utlöste spontana demonstrationer som urartade i regelrätta attacker mot personer som uppfattades som icke-tyskar.

Oroad över landets rykte

Upprördheten är stor i det officiella Tyskland. Utrikesminister Heiko Maas anser att händelserna inte ger en rättvis bild av Tyskland och oroar sig för landets rykte utomlands.

En politiker från det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, tycker att människor har rätt att försvara sig om staten inte gör det. Den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt ursprung i närbelägna Dresden, och flera mindre högergrupper som Kaotic Chemnitz verkar via sociala medier.

Inrikesministern får kritik

Från vänsterhåll kommer kritik mot inrikesminister Horst Seehofer, från CDU:s systerparti CSU. Hans tuffare migrationspolitik eldar på invandringsfientliga stämningar, hävdar företrädare för partiet De Gröna. Oppositionen anklagade honom för att tiga om händelserna i Chemnitz.

Seehofer har sedan dess tagit bladet från munnen och sagt sig ha förståelse för polisens ”svåra situation” och även för befolkningens bestörtning över knivdådet. Det ger dock ingen rätt att uppmana till våld, slår han fast i en beklagande kommentar. Ett skarpare fördömande kom från kanslerns kansli. Andra beskyller högernationalisterna för att politiskt utnyttja ett mord som ingen ännu vet bakgrunden till.

Viktig fråga för väljarna

Inrikesminister Seehofer driver en hårdare linje i migrationsfrågan än förbundskansler Merkel och den socialdemokratiska koalitionspartnern egentligen är bekväma med. Men Seehofer inser att frågan är viktig för de tyska väljarna och särskilt för de som snart ska rösta i delstatsvalen i Bayern och Hessen i oktober. Sprängkraften i migrationsfrågan underskattades av de traditionella partierna och kom att dominera det senaste valet till förbundsdagen.

AFD går framåt

Alternativ för Tyskland kom då in i parlamentet med 12,6 procent av rösterna och har lyckats att hålla liv i debatten om invandringen.

AFD har enligt de senaste opinionsmätningarna mellan 14 och 17 procent av väljarstödet på riksnivå. CDU ligger något under sitt valresultat medan Socialdemokraterna fortsätter att rasa. Enligt mätningar i Bayern hamnar SPD på en tredje plats efter både AFD och De Gröna.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.