Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alex Jones är en uttalad Trump-anhängare. Här deltar han vid ett demonstration för Trump efter valet 2020. Foto: Matt York/TT

Spred konspirationsteori om skolskjutning – förlorar mål mot anhöriga

Publicerad

En av de blodigaste skolskjutningarna i USA:s historia kallades en bluff av konspirationsteoretikern Alex Jones – det ledde till en våg av stämningar från anhöriga.

Nu tvingas Jones betala ersättning till anhöriga för de falska påståendena.

I december 2012 sköts 26 personer, de flesta barn, ihjäl på grundskolan Sandy Hook i den amerikanska staden Newtown. Kort därefter publicerade den kände konspirationsteoretikern Alex Jones videoklipp där han ifrågasatte om massakern ägt rum.

I sin kanal Infowars lanserade han teorin att skolskjutningen hade iscensatts av USA:s regering. Motivet skulle ha varit att man ville införa striktare vapenlagar.

De falska påståendena om massakerna upprepades flera gånger under flera års tid.

– Det hände i stort sett inte, sade Alex Jones 2014.

Ansvarig för skador

Nu har en domare i delstaten Texas slagit fast att Jones förlorar ett mål mot två föräldrar till dödade barn, på grund av att han inte lämnat in handlingar till rätten. En jury ska avgöra vilken ersättning han ska betala till föräldrarna.

Anhöriga i flera delstater har stämt Alex Jones och krävt ersättning för den smärta som de menar att de falska påståendena orsakat.

Jones har i efterhand backat från påståendena om att massakern var en bluff. Han har bland annat försvarat sig med att han befann sig i ett psykosliknande tillstånd, vilket fick honom att tro att en mängd olika händelser var iscensatta. Filmerna har senare plockats ner från Youtube och andra sociala medier.

I ett uttalande skriver Jones och hans försvarare att det nu avgjorda målet handlar om yttrandefrihet, och att yttrandefriheten i USA:s grundlag har ”korsfästs” i och med domarens beslut.

Trump gästade

Sajten Infowars, samt de radio- och tv-program som Jones producerat, har varit mycket hårt kritiserad på grund av spridningen av konspirationsteorier. Flera sociala medier, däribland Youtube och Facebook, har stängt av Alex Jones från sina plattformar.

Under presidentvalskampanjen 2016 besökte den republikanske kandidaten, och sedermera presidenten, Donald Trump Infowars.

Sajten är alltjämt aktiv och där sprids bland annat konspirationsteorier om vacciner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer