Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är det oroligt i Sri Lanka – hör SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten förklara i klippet. Foto: Jewel Samad/AFP/TT

”Sri Lanka är bankrutt – största krisen sedan självständigheten”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sri Lanka har drabbats av sin djupaste ekonomiska kris på årtionden och allt fler invånare kräver att landets president Gotabaya Rajapaksa och hans bror, premiärminister Mahinda Rajapaksa, omedelbart lämnar sina poster.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

– Gota Go, Gota Go, skriker demonstranterna utanför det gamla parlamentet i Colombo och syftar på sittande presidenten Gotabaya Rajapaksa som de anser måste avgå. Vad som började som en mindre protest mot de höga bränslepriserna och de många och långa strömavbrotten har vuxit till en större politisk rörelse som kräver förändring.

Den akuta krisen beror på brist på utländsk valuta. Den srilankesiska regeringen har fortlöpande gjort av med mer pengar än vad som kommit in till statskassan. För varje ny kris har man knaprat på statens reserver och nu är det slut med pengar i kassakistorna. 

Beroende av turism

Kriserna har kommit slag i slag för Sri Lanka de senaste åren och landets stora inkomstkälla, turismen, har nästan helt avstannat. Först var det flera blodiga terrordåd mot kristna kyrkor och lyxhotell i Colombo för tre år sedan då 250 människor dödades i en rad bombdåd. När man just börjat återhämta sig efter det, drabbade coronapandemin hela världen och allt resande stannade av från en dag till en annan. 

Kolonial export

Förutom turism består exporten av basvaror som textilier, te och gummi. Det mesta av teknologi, läkemedel och energi måste importeras. Det är alla varor som den senaste tiden blivit betydligt dyrare, inte minst på grund av kriget i Ukraina. Samtidigt har regeringen genomfört en rad kostsamma reformer som skattesänkningar för att stötta den fattiga befolkningen. Reformer för att garantera dem röster, säger kritiker, som menar att Sri Lanka inte längre har råd att dela ut allt gratis. Oppositionen anser att krisen, som är den värsta på årtionden, måste förklaras med decennier av misskött ekonomi. 

Stormakterna bistår

För att lindra krisen för grannlandet har Indien levererat diesel som ett lån på 4,5 miljarder kronor och ytterligare 9 miljarder kronor i ett akut nödlån. Kina lånar i sin tur ut omkring 45 miljarder kronor till önationen för att hantera den situation som uppstått. De båda stormakterna är måna om att ha ett ha bra relationer med Sri Lanka som ligger centralt placerat i handelslederna. 

Nya ledare ändrar inget

Men att bara byta huvuden i landets ledning som demonstranterna kräver ändrar inget, säger Jason, en man jag stöter på utanför det gamla parlamentet. Han tycker att landet behöver mer än de nödlån som givits och de stödlån riksbankschefen är i Washington för att förhandla fram.

– Vi behöver pengar akut, visst är det så, säger han, men vi  behöver också någon som hjälper oss han hantera pengarna, annars är risken att de försvinner i korruption och dåliga satsningar som inte för landet ur krisen. 

Kommande dagar kan Sri Lankas öde komma att avgöras då räntorna på flera av landets stora utländska lån ska betalas. I statskassan skramlar det tomt och bankrutten väntar runt hörnet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.