Militärer vaktar utanför S:t Anthony-kyrkan i Colombo, Sri Lanka. Foto: Manish Swarup/AP

Sri Lanka förbjuder ansiktsmaskering

Publicerad

Sri Lanka förbjuder människor att täcka ansiktet offentligt efter terrordåden mot kyrkor och hotell på påskdagen, då mer än 250 personer miste livet. En chef inom polisen varnar samtidigt för nya attacker, enligt Reuters.

Landets president Maithripala Sirisena säger att beslutet om ett förbud fattades med stöd av de nödlagar som nu råder i landet, rapporterar brittiska BBC. All ansiktsbeklädnad som förhindrar identifikation förbjuds från och med i dag måndag.

Det innebär bland annat att muslimska kvinnor i landet inte får bära niqab och burka som döljer ansiktet.

Beslutet möter kritik

Muslimska ledare och organisationer i Sri Lanka, däribland organisationen ACJU, har enligt BBC kritiserat förbudet

– Det är det dummaste man kan göra. För tre dagar sedan fattade vi ett frivilligt beslut gällande detta. Vi sa åt alla muslimska kvinnor att inte bära slöjor för ansiktet av säkerhetsskäl. Om de ändå ville bära slöjor ombads de att inte gå ut, säger organisationens vice ordförande till BBC.

Enligt BBC utgörs knappt tio procent av Sri Lankas befolkning av muslimer. Bara en liten del av kvinnorna tros bära burka eller niqab.

Varnar för nya attacker

BBC rapporterar också att tusentals militärer patrullerade gator och vaktade kyrkor och moskéer under helgen som var. I huvudstaden Colombo samlades kristna utanför S:t Anthony-kyrkan under söndagen för att be. S:t Anthony var en av tre kyrkor som attackerades under påskdagen.

I ett brev som en chef inom polisen skickat till politiker och tjänstemän, och som Reuters har tagit del av, varnas för nya attacker.

Av brevet framgår att personer klädda i militära uniformer skulle kunna vara involverade i fler attacker.

IS säger sig ligga bakom

Antalet gripna personer efter dåden har stigit till 150. Myndigheterna jagar omkring 140 anhängare till terrorgruppen IS, som sagt sig ligga bakom terrorattackerna.

IS har däremot inte presenterat några bevis som styrker det. Myndigheterna i Sri Lanka misstänker två lokala islamistiska grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.