Flera personer har dödats under de våldsamma demonstrationerna i Sri Lanka. Foto: Eranga Jayawardena/TT

Sri Lankas militär uppmanas skjuta skarpt

Uppdaterad
Publicerad

De våldsamma protesterna mot regeringen fortsätter i Sri Lanka och avgångskrav riktas nu mot landets president. Samtidigt har militären fått order om att skjuta mot våldsverkare.

Minst åtta personer har dödats och flera hundra skadats under demonstrationer som bröt ut under måndagen. Ett femtiotal politikers hus har satts i brand och på flera platser i huvudstaden Colombo har byggnader och fordon vandaliserats, skriver BBC.

Mitt under gårdagens protester meddelade premiärministern sin avgång. Men trots detta har våldsamheterna fortsatt under tisdagen. Nu höjs röster för att även presidenten, premiärministerns bror, ska avgå – något han hittills vägrat.

Utegångsförbud har utlysts i hela landet och regeringen har gett militären order om att skjuta skarpt mot plundrare och våldsverkare. Tusentals soldater har placerats i huvudstaden för att upprätthålla ordningen.

Historisk kris

Protesterna riktar sig mot regeringen som många ser som ansvariga för den djupa ekonomiska kris som Sri Lanka befinner sig i. Regeringen har under flera år spenderat mer pengar än vad som kommit in i statskassan. I april förklarade sig landet bankrutt.

Priserna på livsmedel har stigit dramatiskt och det råder brist på både medicin och bränsle.

Med anledning av säkerhetsläget avråder svenska utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till Sri Lanka, skriver UD på sin sajt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.