Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranter håller en flagga vid president Gotabaya Rajapaksas stormade kontor i huvudstaden Colombo den 11 juli. Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Sri Lankas president har flytt landet – lämnade i militärflygplan

Uppdaterad
Publicerad

Efter massprotester och lördagens stormning av presidentpalatset meddelade Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa sin avgång. Sedan dess har han hållit sig gömd – och nu har han flytt landet. På onsdagförmiddagen bestämde Rajapaksa att det blir premiärminister Ranil Wickremesinghe som tar över posten.

President Rajapaksa, hans fru och två livvakter lämnade Sri Lanka med militärflygplan och flög till Maldivernas huvudstad Malé under natten till onsdag, bekräftar Sri Lankas flygvapen enligt Reuters. Enligt nyhetsbyrån AFP var det väntat att han skulle lämna landet – som president har Rajapaksa åtnjutit immunitet och har därför inte kunnat gripas.

– Jag är inte glad att han har flytt. Han borde sitta i fängelse, säger en 25-årig demonstrant till BBC.

Enligt källor till BBC ska även presidentens bror, tidigare finansministern Basil Rajapaksa, ha flytt landet.

Avgick under helgen

Efter omfattande protester till följd av den ekonomiska krisen i Sri Lanka gick den 73-årige presidenten i helgen med på att avgå. På onsdagen meddelades det att premiärminister Ranil Wickremesinghe blir interimpresident i landet, efter godkännande från Rajapaksa. Wickremesinghe har tidigare uppgivit att han kommer att lämna posten när en ny regering är på plats.

Parlamentet har accepterat att välja en ny president i nästkommande vecka, men kämpade under tisdagen med att besluta om en ny regeringssammansättning för att lyfta det bankrutta landet ur ekonomisk och politisk kollaps.

Protesterna fortsätter

Den nya presidenten kommer att tjäna resten av Rajapaksas mandatperiod, som slutar 2024 – och kan potentiellt utse en ny premiärminister, som sedan måste godkännas av parlamentet.

De utlovade avgångarna utgjorde inget slut på krisen, och demonstranter har svurit att ockupera de officiella byggnaderna till dess att toppledarna avgått. I flera dagar har människor strömmat till presidentpalatset – det har bland annat simmats i poolen och slappats i sovrummens sängar.

På onsdagmorgonen stormades även premiärministerns kontor, rapporterar nyhetsbyrån AP. Demonstranterna kräver hans omedelbara avgång, efter presidenten flykt till Maldiverna. På onsdagen utlyste Sri Lanka undantagstillstånd i landet.

Se klipp när lankeser köar för att få komma in i presidentpalatset i huvudstaden Colombo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Människor köar utanför presidentpalatset tre dagar efter att det stormades. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.