SVT:s utrikesreportrar Carl Fridh Kleberg och Gilda Hamidi-Nia har båda rapporterat från krigets Ukraina. Foto: SVT

Ställ dina frågor om kriget till SVT:s utrikesreportrar

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kom beskedet att Ryssland olagligt annekterar fyra ukrainska regioner, vilket väntas eskalera kriget ytterligare. Samtidigt vill många ryssar lämna landet sedan Putin utlyst delvis mobilisering.

SVT:s utrikesreportrar Gilda Hamidi-Nia och Carl Fridh Kleberg – på plats i krigets Ukraina respektive Georgien, dit många ryssar flytt – svarade på era frågor.

Ställ dina frågor till SVT:s utrikesreportrar

Pinnat inlägg

Chatten är nu avslutad. Tack för alla frågor! Alla svar ligger kvar här - du kan ta del av dem i efterhand.

Med det sagt tackar jag för mig. Allt gott från Georgien.

Jax • Hur mår ni ? Det har varit långa perioder med hårt arbete.Utan er som rapporterar från Ukraina,hade vi varit helt blinda.Tack för ert hårda arbete i riskfyllda situationer.

Först av allt: Tack för frågan, det är väldigt omtänksamt, även om jag vill betona att kriget och krigsrapportering inte handlar om oss journalister utan om de människor som lever i det.
Med det sagt: jag kan inte tala för Gilda (som är där nu, och mkt bra jobbat Gilda) men det är å ena sidan ibland slitigt och ledsamt att träffa människor i nöd. Men också inspirerande och många starka möten. Det är förstås också ett stort privilegium att få jobba med det här, tack för att ni tittar och läser, och för alla frågor.

Johanna • Hur stor chans är det att Ukraina skulle få gå med i NATO under pågående krig?
Om det skulle bli så, innebär inte det då en krigsförklaring på riktigt från väst aka tredje världskriget?

Jag tror inte att NATO som helhet i dag är redo att släppa in Ukraina. Jag har också stora tvivel till att Ukraina samordnade med NATO när man ansökte om medlemskap, det var ju åtminstone delvis en sorts politisk motåtgärd mot Rysslands annekteringsuttalande.

Annie • Hur troligt är det att någon ”etnisk” region i Ryssland försöker bryta sig loss? Hur skulle det påverka Ukrainakriget om Putin måste lösa konflikter på hemmaplan?

Det är mycket snack här i Georgien om att någon av de ryska regionerna runt Kaukasus skulle kunna försöka bryta sig loss åtminstone. Såg klotter på en vägg igår i Tbilisi som löd "свобода ингушетий!" alltså "Frihet till Ingusjien" ungefär, Dagestan pratas det också om. Men de är också väldigt hårt kontrollerade, så det är inte bara att bryta sig loss. Krigen i Tjetjenien vittnar om det, minst sagt.

Nu måste jag dessvärre lämna den här chatten. Tack för alla frågor!

Per Matsson • Låt säga att Ukraina tar tillbaka alla annekterade områden. Vad tror ni händer sedan?

Om man pratar om Ryssland: Omöjligt att besvara, det skulle kräva så många olika andra saker på vägen dit som i sig är helt avgörande. Om det skulle hända över en natt vore det en politisk katastrof för Putin och Kreml men det skulle hända så mycket på vägen.

Det var en som efterfrågade fördjupning om kriget i Ukraina men den frågan försvann för mig under en stund av dålig täckning.

Ville svara att det är ett sånt projekt fotograf Linda Hörnqvist och jag arbetar med just nu och också därför vi är på plats. Vi tittar på hur livet varit under rysk ockupation, motoffensivens tillvägagångssätt samt vad boende i återtagna regioner känner nu.

Alexander • Kommer Putin använda Kärnvapen eller är det en jätte låg chans att kärnvapen kommer att användas?

Mycket låg risk, tror jag, men läskig tanke förstås. Personer med bättre koll än vad jag har verkar onekligen ta en del av detta på allvar. Men personligen så kan jag inte se annat än att det skulle kräva en närmast medveten suicidal tendens hos Putin (med mindre än att han ser det som en total strid till döden) för jag ser inte hur han sedan klarar sig ur det med pengar och makt i behåll vilket förefaller vara hans primära drivkraft. Däremot är hotet förstås mycket användbart och väl egentligen den stora funktionen för Ryssland just nu, man försöker ju desperat hota för att avskräcka från ytterligare offensiv eller stöd till Ukraina.

Emil • Har ni träffat ryska soldater? Vad säger de?

Jag har inte träffat ryska soldater under några av gångerna jag varit i Ukraina och jag har inte kunnat resa till Ryssland på ett par år pga pandemi och senare visumprocesser mm. Jag har ju däremot träffat soldater innan i Ryssland som å ena sidan ofta uttryckt en stolthet och tilltro till sitt land, men också klagat på korruption, misskötsel i militären, hemska förhållanden under värnplikt osv. Vittnesmål från kriget i Ukraina pekar väl i vissa håll mot en idé om att man kan rulla in och roffa åt sig av det ena och det andra, att man väntat sig ett hjältevälkomnande osv. De som varit där ett tag (av det som kommer ut obs, även den ukrainska säkerhetstjänstens information måste tas med redig nypa salt) uttrycker mycket mer disillusionering, fasa över villkoren, dålig samordning osv.

Joakim • Finns det någon information om tillgången till krigsmateriel i ryska armén? Uppfattningen jag har fått är att de har stora brister.

Enligt de uppgifter vi har fått på plats är att de ryska styrkorna hade väldigt mycket krigsmateriel som de också lämnade efter sig när ukrainska styrkor tog över. Ett högt uppsatt befäl inom hemvärnet som var med när Izium återtogs uttryckte sig som att de verkade ha i alla fall ammunition i överflöd. Men allt kan väl såklart vara relativt och se olika ut vid olika fronter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet