Polens president Andrzej Duda kan spela en nyckelroll i konflikten om rättsfrågan eftersom han kan godkänna eller förkasta lagförslag. Foto: TT

Polen avfärdar EU-kommissionens historiska varning

Uppdaterad
Publicerad

I Warszawa avfärdas EU-kommissionens tuffa och ovanliga varning om att Polen bryter unionens demokratiska principer. Den polska regeringen håller fast vid sin linje om reformer av sitt rättsväsende. Den polske presidenten, Andrzej Duda, är den som ska godkänna eller förkasta förslaget. Han kan få en nyckelroll i den fastlåsta konflikten.

Polens president Andrzej Duda meddelade på onsdagskvällen att han tänker underteckna de hårt kritiserade lagar som kommer att politisera landets rättsväsende.

Duda sade att lagförslagen i deras nuvarande form har förbättrats efter EU:s kritik så att han anser sig kunna acceptera dem.

Premiärminister Mateusz Morawiecki har samtidigt tackat ja till samtal med kommissionen. Men allt tyder på att den högerkonservativa regeringens linje ligger fast och att man tänker fortsätta att driva fram lagändringarna i sitt juridiska system.

Det handlar bland annat om att införa åldersgränser för pensionering av domare. Enligt EU-kommissionen innebär regeringsförslagen att 40 procent av de nuvarande domarna tvingas att sluta för att kunna tillsättas av regeringstrogna jurister.

EU hämnas

Försvarsminister Zbigniew Ziobro, som är en av arkitekterna bakom lagförslagen, säger att Polens reformer är nödvändiga och att Polen bara kan vara en betydande medlem i EU med ”ett välfungerande rättssystem”.

Beata Mazurek, som är talesperson för regeringspartiet PIS, tror att kommissionens varning är en hämnd för Polens ovilja att ta emot flyktingar och betecknar det som ett ”politiskt beslut”.

Enda utvägen

Cecilia Malmström, som är den svenska ledamoten i kommissionen, konstaterar att varningen var den enda utvägen, efter två år av fruktlösa försök att få Polen att ändra sig.

– Det är jättesorgligt att Polen, som vi beundrar och som spelar en enorm roll i den europeiska unionen, har en regering som tyvärr så flagrant bryter mot de grundläggande värderingarna i EU, säger Cecilia Malmström.

Villkor för bidrag

EU-minister Ann Linde kallar åtgärden ”en mycket allvarlig påtryckning” och hoppas att diskussionen kan trappas upp om att villkora Polens EU-bidrag, om de inte följer rättsstatens principer.

Nästa steg i processen, enligt kapitel 7 i EU-fördraget, är att medlemsländerna ska avgöra om Polen ska ges en varning. Men för att frånta ett medlemsland sin rösträtt i EU krävs ett enhälligt beslut av alla medlemmar.

Ungern har tidigare förklarat sig stå på Polens sida och säger i dag att kommissionens beslut är oacceptabelt och inkräktar på polskt självbestämmande.

I artikel 7 i EU:s Lissabonfördrag fastställs att en majoritet i EU-kommissionen, EU-parlamentet eller bland medlemsländerna kan dra igång ett särskilt förfarande när det finns ”en klar risk för att en medlemsstat allvarligt åsidosätter värdena i artikel 2”.

Det som nämns i artikel 2 är bland annat ”respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter”.

I artikel 7 stipuleras fyra steg:

 * 1) fastställande att det finns ”en klar risk” för att ett land åsidosätter värdena. Behöver göras av minst fyra femtedelar av övriga EU-länder.

 * 2) fastställande att ett land verkligen åsidosätter värdena. Ska göras enhälligt av samtliga övriga EU-länder utom det utpekade landet.

 * 3) beslut att tillfälligt upphäva exempelvis landets rösträtt. Måste också göras enhälligt.

 * 4) beslut att ändra eller återkalla tidigare åtgärder.

Källa: Lissabonfördraget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.