Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Anna-Maja Persson om varför det blivit sån stor uppståndelse kring Prinsessan Kates senaste bild. Foto: SVT

Starka reaktioner på prinsessan Kates bildmiss

Uppdaterad
Publicerad

I helgen publicerades den första bilden på den brittiska prinsessan Kate på flera månader. Där syntes hon leende tillsammans med sina barn. Allt såg ut att vara frid och fröjd – tills det kom fram att bilden var kraftigt redigerad.

Nu rasar reaktionerna in efter att Kate Middleton själv gått ut på sociala medier och erkänt att bilden manipulerats.

”Hur kom det sig att den lyckliga Mors dag-bilden på prinsessan av Wales och hennes tre barn förvandlades till det största Photoshop-fiaskot någonsin?,” skriver Sean O'Grady, skribent på The Independent.

Den brittiske hovexperten Peter Hunt skriver på X:

”Detta väcker samma fråga som en släkting till drottning Elizabeth en gång ställde till mig när det kom fram att jag hade irländskt ursprung: 'Kan vi lita på er?'”

Göder konspirationsteorier

Konspirationsteorierna har flödat på internet, sedan prinsessan Kate inte setts till i offentligheten sedan strax efter jul. När bilden släpptes var den det första officiella livstecknet från prinsessan. Att den senare visade sig vara manipulerad spär på konspirationerna, menar James Savage, chefredaktör för The Local.

– Om man vill ta död på konspirationsteorier är rakhet och ärlighet centralt. I det här fallet har man ju i grunden lämnat från sig felaktig information, säger han.

Varför tror du att den här bilden har redigerats då?

– Det mest sannolika är att man ville få det att se så bra ut som möjligt. Det är helt mänskligt att man vill se bra ut på bild, säger Savage.

Under måndagseftermiddagen sågs prinsessan Kate tillsammans med sin man prins William sittandes i en bil på väg från slottet Windsor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Larsson på Källkritikbyrån reder ut de märkliga detaljerna i prinsessans foto: ”Ett hack i en linje kan vara ett tecken.” Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.