Ledaren för det katalanska separatistpartiet ERC, Oriol Junqueras. Arkivbild. Foto: TT

Statsadvokaten: Katalanske ledaren bör släppas

Publicerad

Statsadvokaten i Spanien uppmanar landets högsta domstol att tillfälligt frige den katalanske separatistledaren Oriol Junqueras. Detta för att han ska kunna besöka EU-parlamentet för att formellt tillträda sin roll som ledamot där.

I förra veckan slog en EU-domstol fast att Junqueras – som i oktober dömdes till 13 års fängelse för sin roll i Kataloniens utbrytningsförsök 2017 – har rätt till immunitet i egenskap av EU-parlamentariker.

Statsadvokaten (abogacía del estado) anser dock att HD, även om domstolen tillfälligt släpper iväg Junqueras, samtidigt bör be EU-parlamentet att frånta honom hans immunitet.

Socialistpartiet PSOE är mitt uppe i svåra förhandlingar med det katalanska separatistpartiet ERC för att kunna bilda regering. Politiska bedömare tolkar statsadvokatens utspel som en kompromisslösning för att försöka blidka ERC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.