Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors Universitet, och Jussi Halla-aho, partiledare för Sannfinländarna. Foto: SVT/TT

Statsvetare: Sannfinländarna har blivit betydligt mer extrema

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge varit tydligt att det blåser vänstervindar i den finländska politiken. Men att Sannfinländarna nu växer sig starkare är något nytt. De började växa i opinionen efter en debatt om våldtäkter kopplat till invandrargrupper i vintras, enligt Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors Universitet.

Sannfinländarna är i dag ett betydligt mer extremt parti än då de, under den gamla partiledningen, blev en del av den finländska regeringen 2015, menar statsvetaren Åsa Schoultz.

Efter partiledarbytet 2017 har politiken blivit tydligare invandrarfientlig.

– Man går längre än vad Sannfinländarna gjorde tidigare. Det mesta kokar de ner till att vi har för många invandrare. Och sedan har man flera politiker som är tidigare dömda för hets mot folkgrupp, säger Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors Universitet.

Även den nya partiledaren, Jussi Halla-aho, har dömts hets mot folkgrupp efter flera kritiserade blogginlägg 2008.

Växer efter våldtäktsdebatt

I opinionsmätningarna har partiet under lång tid inte sett ut att kunna nå upp till sina tidigare rekordsiffror. Men det har ändrats de sista månaderna före valet. Enligt von Schoultz började det med att medierna rapporterade stort om våldtäkter kopplade till invandrargrupper under vintern.

– Anklagelser om sexuella övergrepp riktades mot invandrarkillar under vintern. Det här fick mycket uppmärksamhet medialt i Finland, säger hon.

Väntas hamna utanför regeringen

Samtidigt tros partiet vinna på att de återigen står utanför regeringen. De tappade stort i opinionen under de första åren i regeringsställning – och kan nu med större trovärdighet agitera mot den politiska eliten igen.

– Det har starka rötter av landsbygdspopulism, man talar ofta om att eliten skor sig på vanligt folk. Och det är väldigt tydligt närvarande även nu, säger Åsa von Schoultz.

Det ser däremot ut att bli svårt för Sannfinländarna att få någon större politisk makt efter valet. De andra partierna har mer eller mindre tydligt tagit avstånd dem sedan partiledarbytet. Och om de inte lyckas bli största parti på söndag kommer det blir svårt för dem att få något större genomslag.

– Det finns få saker som tyder på att de skulle bli största parti. De ligger långt efter Socialdemokraterna. Och de har dessutom väljargrupper som är svårare att locka till valurnorna, säger Åsa von Schoultz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer