Statsvetaren: ”Trumps röst kommer inte att tystna”

Uppdaterad
Publicerad

Med Biden mot seger i presidentvalet och en sittande president som inte verkar vilja ge upp sin post – hur ser framtiden ut för Republikanerna? Björn Ottosson, statsvetare vid FOI, och Nicole Clifford, amerikansk statsvetare, medverkade i SVT:s Morgonstudion.  

Än har Donald Trump inte gjort ett offentligt uttalande angående motståndaren Joe Bidens seger i presidentvalet. Detta är en ovanlig reaktion från en sittande president.  

– Det har varit tyst kring Trump, men nu har det kommit uppgifter om att han ska ge sig ut på turné igen och hålla massmöten, där han ska ta upp eventuella oegentligheter och informera väljarna om det senare, säger Björn Ottosson.  

Presidentvalet i USA 2020

En turné av det slaget skulle bland annat kunna hjälpa Trump att hålla sig relevant, enligt Nicole Clifford. 

– Många tror ju på hans påståenden, säger hon.

Ett splittrat parti 

Enligt uppgifter så vädjar Trumps närmaste till honom att erkänna sig besegrad. Även en del republikaner inom partiet går emot honom i frågan.  

– Det är inte förvånade, Trump är en kontroversiell president. Även tidigare när han har uttryckt sig otaktiskt har en del tunga republikaner gått ut och kritiserat. Ibland kan det röra sig om personliga dispyter, säger Björn Ottosson. 

Trumps framtida starka påverkan på partiet kan också vara en anledning till tystnaden, enligt Nicole Clifford.  

– Många republikanska politiker vet nu att deras karriärer är förknippade med Trump, så det är många som håller sig tysta. Den stora majoriteten är tyst, men faktum är att tystnaden kan tolkas på olika sätt – men det finns en stor splittring partiet, säger hon. 

Långsiktig plan 

Vad tror ni att Donald Trump kommer göra långsiktigt? 

– Hans röst kommer inte att tystna, han kommer svinga en enorm makt inom partiet länge framöver. Det går rykten att han kommer att starta någon slags mediaplattform. Det skulle ge honom en stark röst och dra in massor av pengar till hans familj, säger Ottosson. 

Mediaplattformen skulle fungera som en utmanare till TV-kanalen Fox news.  

– Det ryktas även att han kommer att ställa upp i nästa val, 2024, säger Nicole Clifford. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet