Statsvetaren Nicholas Aylott, docent vid Södertörns högskola, menar att det i praktiken inte finns någon risk för en avtalslös brittisk krasch ut ur EU.

Statsvetaren: ”Nyval sannolikt – hård brexit extremt osannolikt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir sannolikt inget brittiskt EU-utträde alls, inte som det ser ut just nu i alla fall. Så analyserar statsvetaren Nicholas Aylott rådande brexit-läge. Att rusta upp med privata mat- och medicin-lager för eventuellt kaos vid en avtalslös hård brexit tycker Aylott verkar onödigt:

– När det gäller mycket annat skulle jag kunna vara en prepper, men inte brexit.

I mitten på mars, några veckor före det planerade ursprungliga utträdet, kom nådastöten för de som hoppats på en hård brexit. Brittiska parlamentet röstade då nej, britterna kommer inte att lämna EU utan avtal. Det finns fortfarande kvar som en möjlig utgång, men:

– Jag betraktar det som extremt osannolikt, säger Nicholas Aylott, brexit-expert och lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

”Kommer fortsätta i limbo”

Sedan det blivit klart att brexit-förhandlingarna förlängs, har sidan som förespråkar mjukast möjliga brexit fått momentum. Det färdiga avtalet mellan May och EU har helt enkelt inte kunnat få tillräckligt stöd i parlamentet.

De som hoppas på ett hårt avtalslöst EU-utträde har egentligen inte något att glädjas åt, menar Nicholas Aylott.

– Det finns ingen majoritet att genomföra brexit just nu. Vi kommer fortsätta i limbo ett bra tag till, säger han.

Att förhandlingar mellan oppositionen och parlaments-grupperingarna inom Mays konservativa parti skulle leda till en överenskommelse om brexit är inte heller troligt, enligt statsvetaren.

– Jag har svårt att se en konservativ ledare skulle kunna uppnå en överenskommelse med Labour i det här läget.

Om läget är fortsatt låst när tisdfristen nås den 31 oktober väntar troligtvis ytterligare extra tid för att försöka förhandla fram ett avtal.

– En förlängning av förhandlingarna skulle kunna pågå rätt länge, säger Nicholas Aylott.

Nyval just nu mest sannolika utgången

Men faktum kvarstår, om ingen förändring i positionerna sker finns det i ett längre perspektiv bara en trolig utgång i brexit-dramat, menar Aylott.

– Förr eller senare blir det sannolikt nyval, säger han.

Vad tänker du om idén att bygga upp exempelvis ett privat mat-lager hemma, på grund av oro för brexit?

– När det gäller mycket annat skulle jag kunna vara en prepper, men inte brexit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.