Biden i samtal med Netanyahu: ”Rätt att försvara sig”

Uppdaterad
Publicerad

Sent på onsdagskvällen kommenterade president Joe Biden läget i Gaza vid en pressträff i Vita Huset. Han sa att han talat med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och att han tror och hoppas på en relativt snabb lösning.

– Det här visar att Biden-administrationen verkligen försöker få till en vapenvila, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Samtidigt anser Biden att det är legitimt för Israel att besvara raketattackerna.

– Israel har rätten att försvara sig när det flyger tusentals raketer in på deras territorium, säger Biden.

Israel-Palestina 2021

Den våldsamma konflikten i Gaza har hittills krävt minst 76 människoliv, en övervägande del av dem var palestinier. För USA:s president Joe Biden innebär situationen en svår balansgång, enligt Stefan Åsberg.

Han pekar bland annat på att Demokraterna, som är Bidens parti, har en profilerad vänsterflygel som lägger stor vikt vid att det palestinska folkets rättigheter tillvaratas. Samtidigt har Israel ett brett stöd i den amerikanska befolkningen.

– Det är därför vi ser att uttalandena från Biden-regeringen spretar som de gör, säger han till Aktuellt.

”Kommer att få en väldigt stor roll”

Han poängterar också att den nuvarande amerikanska administrationen hittills har valt att prioritera andra utrikespolitiska frågor som relationen till Kina och Ryssland medan konflikten kring Gazaremsan har hamnat i skuggan. Något som nu lär förändras.

– USA kommer att få en väldigt stor roll i den här konflikten och det är bråttom att agera.

– Ett första steg mot vapenvila är direktkontakt mellan USA:s och Israels ledare.

Frågan är dock hur situationen ska lösas. Positionerna ser för närvarande låsta ut, påpekar Stina Blomgren, SVT:s korrespondent i Mellanöstern.

– Israels försvarsminister Benny Gantz säger att det vi har sett hittills bara är början och att man kommer att fortsätta tills raketattackerna har tystnat. Samtidigt säger Hamas ledare Ismail Haniyeh att man är redo för alla tänkabara scenarier, säger Blomgren till Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet