Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsfrågan kommer att spela en stor roll i mellanårsvalet, enligt USA-korrespondent Stefan Åsberg. Foto: SVT

Stefan Åsberg om mellanårsvalet i USA: Migrantkrisen kan bli avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Migrationen kan bli en avgörande fråga i mellanårsvalet i USA. Det säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.

– Situationen är helt klart väldigt dramatisk, säger han.

Det politiska klimatet hårdnar i USA inför det stundande mellanårsvalet. Inflation och stigande bränslepriser sätter press på de amerikanska hushållen. Samtidigt har det ökade antalet migranter i landet seglat upp till att bli den fråga som kan avgöra utgången i valet, enligt SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

– Situationen är helt klart väldigt dramatisk, värre än den har varit tidigare under alla år jag har varit här, säger Stefan Åsberg, som befinner sig i staden Yuma i Arizona vid den mexikanska gränsen, i Morgonstudion.

Under det senaste året har cirka två miljoner människor gripits av den amerikanska  gränspolisen. Och enbart vid Yumas gräns mot Mexiko har omkring 200 000 människor kommit in i landet de senaste tolv månaderna.

”Skapar en farlig situation”

En förklaring, enligt Åsberg, är att det under president Bidens styre har blivit lättare för migranter att komma in i USA då barnfamiljer tillåts stanna i USA till dess att ärendena är avklarade, vilket kan ta flera år. Samtidigt kommer allt fler från fler länder än tidigare.

– Det är förstås helt ohållbart för de här små samhällena att ta hand om de här migranterna som kommer. Det skapar en farlig situation, framför allt på den mexikanska sidan, säger han.

Frågan har de senaste månaderna spätt på de politiska spänningarna i landet och resulterat i handgripliga protester där bland annat migranter har bussats till demokratiska fästen i USA, däribland centrala New York.

”Viktig sakfråga”

– Det här är kanske den tredje eller fjärde största sakfrågan som diskuteras inför mellanårsvalet. Det viktigaste är förstås ekonomin, det pratar alla här om i USA. Men i skugga av det är migrationen en väldigt viktig sakfråga, säger Stefan Åsberg.

– Inte minst får det betydelse i en delstat som Arizona som kan komma att avgöra till viss del i mellanårsvalet. Här är ju migrationspolitik, migrationsfrågan och kaoset längs gränsen kanske den viktigaste frågan efter det ekonomiska läget i landet, vilket gör att i vissa delstater kan det bli helt avgörande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.