Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Trump kamanjtalade på flera platser i helgen och gav republikanska kandidater sitt stöd. Hör USA-experten Andreas Utterström om de viktigaste frågorna inför mellanårsvalet i USA. Foto: Emily Elconin/AFP/TT

Därför spelar Donald Trump en viktig roll i mellanårsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump kampanjtalade i Arizona och Nevada inför det kommande mellanårsvalet. För de republikanska kandidater som behöver hans officiella stöd är läget tudelat menar USA-experten Andreas Utterström.

– Många är beroende av hans stöd, han har som en trojansk häst tagit över det republikanska partiet och man vill ha hans väljares stöd. Därför är många beredda att kompromissa med vad man tycker, säger Utterström i SVT:s Morgonstudion.

I mellanårsvalet väljs nya ledamöter till representanthuset och samtidigt väljs cirka en tredjedel av ledamöterna till senaten om. Valet brukar ses som en temperaturmätare för hur nöjda folket är med den sittande presidenten. Förändras maktbalansen och Demokraterna förlorar greppet om senaten, där vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten, blir det svårt för Joe Biden att få igenom sin politik.

– Presidenten kan inte göra så mycket på egen hand när det gäller inrikespolitiken, man är beroende av att ens partikollegor har makt i kongressen. Om det går dåligt blir Biden en ”lame duck”, säger Andreas Utterström.

Varnade för tredje världskrig

I sina kampanjtal i helgen har Trump bland annat talat om Ukrainakriget och varnat för ett tredje världskrig utan motstycke om det inte snart blir en fredlig lösning på kriget. Även Joe Bidens son Hunter har tagits upp i Donald Trumps tal.

-  Han har pratat mest om sig själv och till och med hånat dem som han har gett sitt stöd. Även om det är bra att ha hans stöd får man vara beredd att få lite smisk när man står bredvid honom på scenen, säger Andreas Utterström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.