Stämningen vid dagens ceremoni som hedrar de tusentals bosnier som dödades av serbisk militär i Srebrenica blev hätsk på förmiddagen när den serbiska premiärministern Aleksandar Vucic deltog i en minnesceremoni.
Enligt nyhetsbyrån Reuters ska ministern och hans delegation ha tvingats att fly då en folkmassa slängt sten och flaskor efter honom.
Enligt Suzana Vasiljevic, medarbetare till den serbiske premiärmintern, krossades Vucics glasögon då han träffades i ansiktet av en sten som kastats av den uppretade folkhopen, enligt nyhetsbyrån AP.´
Enligt Vasiljevic, som befann sig bakom Vucic, ”bröt sig folkmassan in genom avspärrningarna och vände sig emot oss”.
Oläkt sår
I dag hedras 8.000 muslimska pojkar och män som den 11 juli 1995 avrättades och slängdes i massgravar i Srebrenica i Bosnien. Folkmordet är ännu 20 år senare ett oläkt sår, då många serbiska och bosniska politiker förnekar omfånget av dödandet.
Det har också blivit en bricka i ett storpolitiskt spel där Ryssland spelar en central roll. Västmakterna är på fortsatt kollisionskurs med Ryssland som röstat emot en FN-resolution som erkänner massakern i Srebrenica som folkmord.
Premiärministern skriver dock i ett offentligt brev citerat av AFP att ”Serbien otvetydigt fördömer de vidriga brott som begåtts och de personer som begått dem och kommer att fortsätta att föra dem inför rätta”.
Tusentals hedrar offren
I dag begravs också 136 rester av kroppar som det senaste året identifierats i Srebrenica. Många av kropparna spriddes av serbisk militär på 90-talet på flera platser för att försvåra identifiering – en av kropparna är Begajeta Salihovics pappa.
– Hans skelett är ännu inte fullständigt men vi bestämde oss för att begrava honom, för att markera att han funnits, säger Begajeta Salihovic till nyhetsbyrån AFP.
Nära 50.000 människor från hela världen är enligt AFP på plats för att hedra offren. Däribland EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Bill Clinton – som vid tiden för massakern var amerikansk president och vars administration genom Dayton-avtalet bidrog till att avsluta kriget bara ett par månader efter massakern i Srebrenica.
Fem dagar i juli sommaren 1995 mördades tusentals människor i vad som beskrivits som den värsta massaker Europa sett sedan andra världskriget. Bosniska kvinnor, pojkar och män skildes åt, kvinnorna kördes med lastbilar i en riktning och pojkarna och männen – bakbundna och med ögonbindlar – mot sin död. Enligt vittnesmål ombads vissa att be innan de med kalasjnikovs sköts till döds av serbisk militär.
FN kritiserat
Men även FN:s roll har skarpt kritiserats, då en nederländsk FN-trupp i Srebrenica 1995 hade chansen att avstyra massakern när de bosniska flyktingarna sökte skydd på deras bas i området. Istället för att ge skydd överlämnades flyktingarna till den serbiska militären. Förra året fastslog en nederländsk domstol att den nederländska truppen borde ha förstått att en massaker skulle kunna ske.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström som är på plats för att hedra offren skriver i Aftonbladet att FN måste bli mer handlingskraftigt. ”För att uppnå fred och försoning kan inte de skyldiga till dessa brott få gå ostraffade”.