Stina Blomgren: ”Pressen från demonstranterna blev för stor”

Uppdaterad
Publicerad

Libanons premiärminister Saad al-Hariri meddelade under tisdagen att han avgår. Beskedet kom efter 13 dagar av demonstrationer på landets gator. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren är på plats i Beirut och förklarar vad som händer i landet nu.

Varför avgår premiärminister Saad al-Hariri nu?

– Pressen från demonstranterna blev för stor. De här protesterna i Libanon är de största sedan landet blev självständigt 1943. Det har varit hundratusentals människor ute på gatorna och landet har på ett sätt varit lamslaget när skolor och universitet har varit stängda. I går sa landets centralbankschef att landets ekonomi bara är några dagar ifrån en kollaps, säger Stina Blomgren.

Hur reagerar folket?

Just nu så ser man glädjescener i centrala Beirut. Det är demonstranter som viftar med den libanesiska flaggan, som firar att premiärministern har avgått. Men för bara en stund sedan var det ganska våldsamt i centrala Beirut. Då gick den shiamuslimska Hizbollah till attack mot de här fredliga demonstranterna. De brände deras tält, man försökte bryta upp deras vägblockader och det blev väldigt våldsamt. Armén gick till attack mot de här Hizbollah-anhängarna och sköt tårgas mot dem. Flera människor ska ha skadats. Samtidigt som det firas på gatorna här så är det väldigt oroligt för vad som ska hända.

Vad händer nu i Libanon?

– För det första så är det en seger för demonstranterna. Deras ilska har riktats mot det faktum att många politiker i landet har suttit så länge på sina poster och att korruptionen är så spridd. Att korruptionen gör att vardagliga saker som el, vattenförsörjning, skola och sjukvård inte fungerar. De som protesterar har hela tiden krävt att regeringen måste avgå, att det måste hållas nya val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.