Libanons premiärminister Saad al-Hariri talar till nationen klockan 15 svensk tid i dag. Två högt uppsatta källor har sagt till nyhetsbyrån Reuters att al-Hariri troligen kommer att avgå. Foto: Mohamed Azakir/Reuters/TT

Libanons premiärminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

Libanons premiärminister Saad al-Hariri avgår. Det meddelar han i ett tal till nationen under tisdagseftermiddagen, rapporterar Reuters. – Jag har nått vägs ände, säger han i ett tv-sänt tal.

al-Hariri tillägger att han ska lämna in en begäran om avsked och att landets säkerhet är viktigare än vem som innehar en viss post.

– Det är vårt ansvar att skydda Libanon, säger han.

Redan innan talet sa två högt uppsatta källor till nyhetsbyrån Reuters att al-Hariri troligtvis kommer att avgå. Det är efter två veckor av stora regeringskritiska gatuprotester.

Bilda ny regering

Att al-Hariri avgår innebär att Libanons regering också avgår, förklarar SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

– Man måste inleda arbetet med att bilda en ny regering och det arbetet ska börja omedelbart, säger hon.

Vad kommer att hända nu?

– Vi vet inte vad det här kommer att innebära. Vi får helt enkelt följa vilket nästa steg blir, säger Stina Blomgren.

Motdemonstrationer

Ett beslut om att regeringen avgår väntas ge reaktioner från Hizbollah, skriver TT. Ledaren Hassan Nasrallah har sagt att han är emot att al-Hariri lämnar sin post.

På tisdagen rev motdemonstranter ner tält vid en plats i centrala Beirut där regeringskritiska demonstranter har slagit läger. Tält har satts i brand, visar tv-bilder. Säkerhetsstyrkor har avfyrat tårgas, enligt vittnesuppgifter. De som gått till attack uppges ha ropat slagord kopplade till den shiitiska gruppen Amal och Hizbollah.

Protester har sedan den 17 augusti skakat Libanon, ett land som befinner sig i en djup ekonomisk kris. Banker var på tisdagen stängda för tionde dagen i rad, så även skolor och företag.

Premiärministern har försökt lugna dem som protesterar genom ett knippe reformer som ska minska korruptionen och lyfta ekonomin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.