Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delar av Donald Trumps tal under valmötet. Foto: JULIA NIKHINSON

Stoltenberg efter Trumps ord: ”Underminerar vår säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump sa vid ett väljarmöte på lördagen att han under sitt presidentskap gjort klart för övriga Natoländer att vid en rysk attack skulle uppmana Ryssland att göra ”vad fan de vill” med de Natoländer som inte lägger två procent av BNP på försvaret.

– Varje antydan om att de allierade inte kommer att försvara varandra underminerar vår säkerhet, svarar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till norska medier.

Expresident Donald Trump har vid flera tillfällen yttrat hård kritik mot Nato och de länder som inte uppfyller försvarsalliansens mål om om att lägga två procent av BNP på försvaret.

Vid ett möte i North Carolina under gårdagen hävdade Trump att en president för ”ett stort land” frågat honom om USA skulle komma till deras hjälp vid en rysk attack, skriver bland annat Politico.

– Nej, jag skulle inte ha försvarat er, sa Trump att han svarade och tillade:

– Faktum är att jag hade uppmanat dem att göra vad fan de vill. Ni måste betala.

Polen: Leker med vår säkerhet

Vita huset gick efter uttalandet snabbt ut med ett fördömande av Trump.

”Att uppmuntra mordiska regimer att invadera våra närmaste allierade är motbjudande, rubbat och försätter USA:s nationella säkerhet, den globala stabiliteten och vår ekonomi i fara”, säger Vita husets talesperson Andrew Bates i ett pressmeddelande.

Även Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, reagerar.

– Nato står redo att försvara alla allierade. Varje attack mot Nato kommer att besvaras med en enat och kraftfullt svar. Jag förutsätter att USA, oavsett vem som vinner presidentvalet, förblir en stark och tillägnad Natoallierad, säger han till flera norska medier.

Enligt Polens försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz undergräver Trump både Natos trovärdighet och styrka.

– Ingen valkampanj är en ursäkt för att leka med alliansens säkerhet, skriver han på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.