Den dominerande frågan på Natomötet är dock det ryska anfallskriget mot Ukraina och det överhängande behovet av mer stöd till landet. Foto: Robert Ghement/EPA

Stoltenberg: Finland och Sverige har levererat

Uppdaterad
Publicerad

Nato ökar trycket på Turkiet och Ungern att godkänna Sverige och Finland som nya Natomedlemmar.

– Finland och Sverige implementerar, de har levererat, säger Natochefen Jens Stoltenberg på en pressträff.

På Natomötet i Bukarest säger Stoltenberg att Sverige och Finland skulle stärka Nato, och tar upp exempel på hur Sverige levererat gällande uppgörelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet.

– Sverige har till exempel ändrat sin grundlag. Sverige har skärpt och stärkt sina lagar mot terrorism, säger han.

Stoltenberg understryker också att det är domstolarna som ska ta enskilda utlämningsbeslut.

– Det är så det fungerar i demokratiska länder.

På Natomötet möts Turkiet, Sverige och Finland – men några stora framgångar i fråga om ansökningsprocesserna väntas inte där.

– Vi kommer att utbyta åsikter, men i slutändan handlar det om att leva upp till det trepartsavtal som skrevs under vid Natomötet i Madrid i somras mellan Sverige, Finland och Turkiet, sade utrikesminister Tobias Billström (M) när han kom till mötet.

”På god väg”

Han svarade på en fråga från journalisterna om han väntar sig några framsteg i Sveriges anslutningsprocess till Nato.

Vid inpasseringen till mötet fick han frågan om vad han anser om att Turkiet säger att Sverige inte gör tillräckligt för att det turkiska parlamentet ska kunna godkänna Sveriges medlemskap i Nato.

-Vi anser att är vi är på god väg mot att uppfylla avtalets punkter, säger Billström och poängterar att det inte bara handlar om att Sverige ska följa avtalet, Turkiet ska också göra det enklare för det svenska rättsväsendet att komma åt personer i Turkiet som är misstänkta för brott i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.