Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stoltenberg om vikten av att medlemmar har veto. ”Jag förstår att man är frustrerad i Sverige” Foto: SVT

Stoltenberg: Hela Sverige geografiskt viktigt för Nato

Uppdaterad
Publicerad

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, är övertygad om att Sverige blir medlem i Nato inom en snar framtid. Med det kommer stora fördelar för alliansen och för de nordiska länderna.

– Sverige kommer att bidra betydligt, säger han till SVT Nyheter.

Planeringen kring hur de nordiska länderna ska försvaras har tidigare komplicerats av att varken Sverige eller Finland varit med i Nato – något som nu förändras.

– Sverige har ett starkt, professionellt, vältränat försvar och en viktig belägenhet vid Östersjön, säger Jens Stoltenberg.

Fördelar för flygvapnen

Han pekar på att det svenska flygvapnet nu på ett smidigt sätt kommer kunna verka tillsammans med sina grannländers motsvarigheter.

– Jag vet att det finska och norska flygvapnet ser fram emot att kunna jobba helt sammanvävt, att kunna använda varandras flygplatser, säger han.

– Gränserna till Norge och Finland ger en bättre samordning av landstyrkorna. Sedan har vi sjöstridskrafterna Sverige har i Östersjön.

Han vill inte gå in på vilka exakta platser som kommer spela en särskilt viktig roll.

– Hela Sverige är av intresse.

Stoltenberg ser dock utmaningar i hur de nordiska ländernas förbindelser ser ut i dagsläget, något som bör ses över, enligt honom.

– Jag tror alla nordiska länder i viss grad har mycket kommunikationer som går norrut, i mindre grad tvärs mellan länderna.

Övertygad om turkiskt ja

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har gett Sveriges Natoansökan grönt ljus. Nu återstår bara ett godkännande i det turkiska parlamentet, något som på grund av ledamöternas sommarledighet kan dröja till hösten.

Stoltenberg är dock inte orolig för att fler hinder på vägen mot medlemskapet ska dyka upp.

– Det var helt tydligt från Turkiets president att man ska ratificera protokollet för det svenska medlemskapet. Erdogan har sagt att han ska lägga fram dokumenten så snabbt som möjligt för parlamentet.

– Jag förstår att man är frustrerad i Sverige och att detta tagit längre tid än vi alla hoppades på. Men detta har, bortsett från Finlands, varit den snabbaste medlemskapsprocessen i Natos moderna historia.

Hör hela intervjun i Aktuellt i kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.