Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jens Stoltenbergs reflektioner om insatsen i Afghanistan. Foto: SVT

Stoltenberg: Kommer fortsätta kämpa för utvecklingen i Afghanistan

Publicerad

Nato kommer att fortsätta kämpa för att förhindra att Afghanistan blir en grogrund för internationell terror. Det säger Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg i SVT:s Agenda.

– Det är en djup tragedi för det afghanska folket att talibanerna är tillbaka, säger han i SVT:s Agenda.

Det har gått 20 år sedan terrorattacken den 11 september och sedan USA inledde kriget i Afghanistan. Då var Jens Stoltenberg statsminister i Norge.

– Jag minns att vi alla tyckte att det var rätt att agera då bland annat norska och svenska soldater skickades dit för att bekämpa terror, säger han.

Huvuduppdraget var att bekämpa internationell terror, något som också gjordes framgångsrikt, enligt Jens Stoltenberg.

– I tjugo år har vi motverkat att Afghanistan har varit ett uppmarschområde för internationell terror och vi har försvagat al-Qaida betydligt, säger han.

Det var aldrig meningen att Nato skulle vara på plats för alltid och när man avslutade sin insats var man medveten om att det skulle innebära risker för att talibanerna skulle komma tillbaka. Men Jens Stoltenberg menar att insatserna som gjorts för bland annat kvinnor är svåra att förbise.

– Det är ett helt annat Afghanistan i dag än 2001. Vi måste fortsätta att stötta och hjälpa med andra hjälpmedel än de miltära för att främja social och ekonomisk utveckling i Afghanistan.

Se hela intervjun med Jens Stoltenberg i Agenda klockan 21.15 på SVT2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet