Stoltenberg: Sverige med i alla Natomöten om kriget

Publicerad

Som ett svar på det ryska hotet har Nato beslutat att utöka informationsutbyte med Sverige och Finland. Det sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under en pressträff efter fredagens utrikesministermöte i Nato.

– Båda länder tar nu del av alla Natosamtal gällande krisen, sade Jens Stoltenberg.

Nato tror att läget i Ukraina kommer att förvärras under de kommande dagarna.

– Fler dödsfall, mer lidande och mer förstörelse, sade Stoltenberg.

Natoländerna kommer stötta Ukraina och hjälpa landet att upprätthålla dess rätt till försvar, enligt Stoltenberg. Allierade från Nordamerika och Europa uppges ha skickat tusentals fler trupper till den östra delen av alliansen.

Över 130 stridsflygplan uppges stå redo och över 200 fartyg från norra Europa är på väg till Medelhavet.

– Vi har stärkt vår försvarsberedskap. På land, i luften och till havs, sade Stoltenberg.

Betonar att Nato är en försvarsallians

Allierade från Nordamerika och Europa uppges ha skickat tusentals fler trupper till den östra delen av alliansen. Enligt Stoltenberg är Kremls vilja att utöka sitt inflytande och påverka andra länder möjlighet att välja sin väg.

– Vi väntas möta ett hot av konflikter för flera år framöver, sade Stoltenberg.

Han menar att inget land bör stå ensamt:

– Vi kommer fortsätta att göra vad som krävs för att försvara varje tum av Natos territorium, säger Jens Stoltenberg, som samtidigt betonar att Nato är en försvarsallians.

– Vår huvuduppgift är att hålla våra 30 medlemsländer säkra. Vi är inte en del av den här konflikten och vi har ett ansvar för att det inte eskalerar och spider sig utanför Ukraina. Det vore ännu mer förödande och ännu farligare med ännu mer mänskligt lidande. Nato söker inte ett krig med Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.