Två honduranska män och deras advokater ber en bön i mexikanska Tijuana innan de går över gränsen till USA för att påbörja sina asylprocesser efter att tidigare ha skickats tillbaka över gränsen av amerikanska myndigheter. Foto: Gregory Bull/AP/TT

Stopp för att skicka migranter till Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

En federal domare i Kalifornien har satt stopp för Trumpregeringens beslut att skicka migranter till Mexiko i väntan på rättslig prövning i USA.

San Francisco-domaren Richard Seeborg säger att förfarandet att skicka migranterna till Mexiko bryter mot lagen.

Domarens beslut väntas träda i kraft på fredag och gäller i alla amerikanska delstater.

Många familjer släpps fria

USA:s regering lanserade i januari programmet, ett av flera försök att minska antalet personer som tar sig in i landet, där migranter skickas till Mexiko i väntan på rättslig prövning. En väntan som kan dra ut på tiden, ibland i flera år. Eftersom det finns gränser för hur länge barn får hållas i förvar släpps många familjer fria i väntan på den rättsliga processen.

Presidenten: Nödvändigt att skicka tillbaka

Trump-administrationen meddelade i förra veckan att man planerar att i större utsträckning skicka migranter till mexikanska gränsstäder. Den amerikanska regeringen hävdar att det är nödvändigt eftersom så många asylsökande i slutändan stannar flera år i USA och sedan inte dyker upp när de kallas till domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.