Donald Trump hotar att stänga USA:s gräns mot Mexiko i nästa vecka. Foto: Paul Sancya/AP/TT-Jorge Duenes/Reuters/TT

Trump hotar att stänga gränsen mot Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump hotar att dra in handelsavtal med Mexiko och stänga gränsen mot landet helt om inte Mexiko omedelbart stoppar alla migranter från att olagligt ta sig in i USA, rapporterar Reuters.

– Det finns en väldigt god sannolikhet att jag stänger gränsen i nästa vecka, och det är inga problem för mig, sade Donald Trump till journalister på fredagen, skriver Reuters.

Under de två år som USA:s president, har Donald Trump vid flera tillfällen sagt att han tänker stänga gränsen mot Mexiko med anledning av omfattande flyktingströmmar till USA.

Vita huset säger, enligt Reuters, att man har haft svårt de senaste veckorna att hantera alla asylsökare från olika länder i Centralamerika som korsar den mexikanska gränsen, vilket Trump kräver ska stoppas till varje pris.

Stoppar handeln om inget görs

Under februari månad omhändertogs drygt 66 540 personer vid den mexikanska gränsen – vilket är en ökning på med än det dubbla jämfört med förra året.

750 anställda vid gränsövergångarna ska omdisponeras och i stället arbeta med att ta hand om asylsökande och det kan komma att påverka handeln negativt.

På Twitter meddelar Trump att han kräver att Mexiko stryper all illegal invandring till USA: ”Annars stänger jag gränsen, eller stora delar av gränsen, nästa vecka.”

Senare utvecklade presidenten sitt hot och uppgav att gränsstängningen kan komma att gälla all handel med Mexiko.

– Jag håller inte på och spelar spel. Mexiko måste sätta stopp för det, säger Donald Trump.

”Vi förlorar pengar”

Enligt presidenten vore det en enkel sak för Mexiko att göra, som enligt honom har stränga migrationslagar i jämförelse med USA, men att de istället bara ”pratar” och tar ”våra” pengar.

”Vi förlorar så mycket pengar på grund av dem, särskilt när du lägger till knarksmuggling, att stänga gränsen är en bra sak”. Skrev Trump på Twitter.

Mexikos president Andres Manuel Obrador svarar på Trumps hot att han inte vill bli indragen i en konfrontation med sin granne i norr, rapporterar AFP.

– Donald Trump har sitt eget sätt att uppfatta saker. Jag tänker klargöra att jag inte kommer att börja slåss med USA:s regering – fred och kärlek, sade Obrador på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.