Stoppade knivmannen i Sydney – hyllas av polis: ”Räddade flera liv”

Uppdaterad
Publicerad

De privatpersoner som stoppade en knivman i Sydney på tisdagen räddade troligen flera liv, enligt polisen.

– De är de största av hjältar, säger polischefen Mick Fuller på en presskonferens.

Den 21-årige gärningsmannen har en lång historia av psykisk ohälsa, enligt polisen. Han tros ha dödat en kvinna och skadat en annan.

Det var klockan två på eftermiddagen lokal tid som polisen fick de första samtalen om att en man gick runt i centrala Sydney, beväpnad med en stor kniv och med blod på kläderna. Han knivhögg en kvinna utanför ett hotell och försökte angripa flera andra personer. Tillståndet beskrivs som stabilt för den skadade kvinnan.

Mobilfilmer från händelsen visar hur många flyr i panik, medan flera andra personer jagar efter mannen. Han övermannas och hålls fast med hjälp av stolar och en plastback, innan polisen anländer.

På en presskonferens hyllade polisen personerna som stoppade mannen.

– De är de största av hjältar, säger Mick Fuller, polischef i delstaten New South Wales.

Han säger till en radiokanal i Sydney att flera dödsoffer troligen hade krävts om inte männen visat stort mod och stoppat knivmannen.

Koppling till dödsoffret

Efter att den gripne förts bort uppmärksammar ett vittne polisen på att han hört skrik från en byggnad i närheten. I en lägenhet där hittar polisen en död kvinna. Polisen uppger att det verkar finnas någon form av koppling mellan dödsoffret och den misstänkte gärningsmannen.

– All information tyder på att händelserna hänger ihop, säger poliskommissionären Mick Fuller.

Tros vara ensamvarg

Den gripne har tidigare diagnostiserats med psykisk ohälsa, vilket varit känt av polisen, skriver The Guardian. Polisen anser också att mannen verkar ha agerat ensam.

På mobilfilmer från Sydney hörs mannen skrika ”Allahu akbar” och när han greps bar han på en USB-sticka med information om terrorattentat, bland annat moskéattackerna i Nya Zeeland, och extrema ideologier, enligt polisen.

Men han har inga kända terrorkopplingar och dådet betraktas i nuläget inte som ett terrorbrott, säger Mick Fuller.

Misstänks för mord och mordförsök

”Våra tankar går till dem som drabbats av den våldsamma attacken”, skriver Australiens premiärminister Scott Morrison på Twitter.

Den 21-årige mannen har fått sjukhusvård för lättare skador. Han väntas bli formellt anklagad för mord och mordförsök efter inledande förhör med polisen, skriver Sydney Morning Herald.

Knivdådet i Sydney

En 21-årig man misstänks ha dödat en kvinna och knivhuggit en annan på tisdagen i centrala Sydney.

Han greps efter att ha brottats ned och hållits fast av personer ur allmänheten.

Enligt polisen har den misstänkte under perioder lidit av psykisk ohälsa, vilket varit känt av polisen sen tidigare. 

Han har inga kända terrorkopplingar och i nuläget betraktar polisen inte dåden som terrorism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.