Macron under ett valmöte. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stor del av vänstern väljer bort Macron

Uppdaterad
Publicerad

Mer än två tredjedelar av anhängarna till den franska vänsterkandidaten Jean-Luc Melenchon kommer antingen att rösta blankt eller helt avstå från att rösta i den sista valomgången i presidentvalet på söndag, visare en aktuell opinionsundersökning inom Melenchons vänsterparti. Den återstående knappa tredjedelen kommer enligt Reuters att ge sitt stöd till mittenvänsterkandidaten Emmanuel Macron.

Jean-Luc Melenchon, som fick strax under 20 procent i första omgången, förklarade efter att han åkt ut att han för sin del inte avsåg att rekommendera sina väljare att rösta på en speciell kandidat. Däremot har han sagt att för egen del kommer han inte att rösta på högerextrema Marine Le Pen.

Enligt en annan undersökning av mätinstitutet Ifop som presenterades på tisdagen är ställningen 59,5 procents väljarstöd för Macron och 40,5 procents för Le Pen inför söndagens val.

Presidentval i Frankrike 2017

Macron vann första omgången

Macron, 39 år, vann den första omgången med 23,8 procent av rösterna. Macron var tidigare ekonomiminister i Socialistpartiets regering, men kandiderar för en nystartad och oberoende mittenvänsterrörelse, bildad våren 2016 och döpt till En marche (ungefär ”På väg”). Han är EU-vän, men vill se kraftiga reformer i eurosamarbetet.

Marine Le Pen, 48 år, kom tvåa med 21,5 procent av rösterna. Hon leder invandrings- och EU-fientliga Nationella fronten sedan 2011. Hon har dock försökt tona ner partiets främlingsfientlighet efter att ha tagit över från sin pappa Jean-Marie, som hon dessutom kastat ut ur partiet. Le Pen vill folkomrösta om EU och euron och lämna Schengensamarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet