Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många håller fortfarande på att återhämta sig från orkanen Ian, säger Fouad Youcefi. Foto: Sean Rayford/AFP

Stor förstörelse i stormen Idalias spår

Publicerad

Översvämmade hem, höjda vattennivåer och hundratusentals människor som saknar ström.

För Florida har orkanen Idalias framfart fått förödande följder. Nu har ovädret nedgraderats till en tropisk storm och drar vidare över delstaterna Georgia och South Carolina.

Orkanen är den värsta att drabba området på 125 år. Framåt natten nedgraderades ovädret Idalia till en tropisk storm med vindar på cirka 30 meter per sekund.  

Två människor har bekräftats döda, men myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga då man inte kunnat nå eller spåra människor som fastnat i vattenmassor. 

I delstaterna Florida och Georgia är mer än 460 000 människor strömlösa.  

På flera håll har de höga vattennivåerna ännu inte börjat sjunka undan. I Charleston i South Carolina har vägar stängts av efter översvämningar och vattennivåerna i hamnen rapporteras vara bland de högsta som någonsin uppmätts, enligt CNN

Återhämtar sig från förra stormen 

Många invånare i de drabbade områdena har lyssnat på myndigheternas uppmaning om evakuering, säger Fouad Youcefi, SVT:s USA-korrespondent i Morgonstudion. Nu när många människor börjat återvända blir följder av stormen framfart uppenbara.  

– Hus har fått väggar eller tak avslitna. Även om det finns statligt stöd och tillfälliga boenden så är det många människor som saknar omfattande försäkringar på sina hus, säger han och tillägger:

– Många människor i västra Florida försöker fortfarande återhämta sig från stormen i höstas och har inte kunnat flytta hem.  Så kommer det en orkan på nytt. Det är ett prövat Florida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.