Omar Mustafa, ansvarig för den resebyrå som i anslutning till Islamiska förbundet anordnar resor till Mecka. Foto: TT

Stor grupp svenska pilgrimer välbehållna

Enligt uppgift till SVT Nyheter ska en stor grupp om 450 svenskar befinna sig vid olycksplatsen. De har samtliga tagit sig till Saudiarabien med hjälp av den resebyrå som i anslutning till Islamiska förbundet arrangerar pilgrimsresor till Mecka – och uppges vara välbehållna.

– Vi har varit i kontakt med reseledarna på plats. De bekräftar att samtliga är välbehållna, säger Omar Mustafa, som står bakom resebyrån.

Enligt Mustafa ska gruppen ha befunnit långt från olycksplatsen och ha nåtts av nyheten först i efterhand. I samband med det ska gruppen ha samlats för ett informationsmöte och fått instruktioner för att vidta fortsatta säkerhetsåtgärder.

– Inom den svenska gruppen är stämningen god. De har precis genomfört den stora delen av pilgrimsresan, säger Mustafa.

Samtidigt finns ännu inga uppgifter om hur många andra pilgrimer som rest från Sverige genom andra arrangörer eller på egen hand. Enligt svenska UD är antalet troligtivs betydligt mer omfattande än 450.

Över 1.500 svenskar på plats

– Varje år brukar det vara ungefär 1.600 svenskar som reser till Mecka för att delta i hajj, säger Charlotte Lundqvist på UD:s presstjänst.

Svenska ambassaden i Riyadh har nu öppnats och personal kallats in med kort varsel. Ambassaden var i dag inledningsvis stängd på grund av att det är helgdag i Saudiarabien.

– Vi har inga uppgifter om att svenskar har kommit till skada i dagens olycka men det går inte att utesluta eftersom det ännu är i ett så tidigt skede. säger Anna Björkander, tillförordnad kommunakationschef på svenska UD till SVT Nyheter.

Uppmanas ringa hem

Hon uppmanar svenskar på plats att kontakta sina anhöriga, även om de själva inte är drabbade.

På ambassaden arbetar man nu, enligt UD:s presstjänst, för fullt med att få överblick över läget och bistå dem som har behov det.

– Några, inte många, personer har ringt till UD och varit oroliga för sina anhöriga. Det är svårt att komma fram. Det verkar som telefonförbindelserna är överbelastade, säger Anna Björkander till SVT Nyheter.

Hon uppmanar uttryckligen de svenskar som befinner sig i området att ringa hem för att lugna sina anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tragedin i Mecka

Mer i ämnet