Oljeläckan skedde bara dagar innan beslut kommer om huruvida pipelinesystemet ska byggas ut eller inte. Bilden till höger är från oljeborrning i grannstaten North Dakota. Foto: TT

Stor oljeläcka i amerikanska South Dakota

Uppdaterad
Publicerad

800.000 liter olja har läckt ut i landsbygden i South Dakota. Läckan, från pipelinesystemet Keystone, upptäcktes i torsdags.

210.000 gallons, motsvarande närmare 800.000 liter, olja har runnit ut på landsbygden i den amerikanska delstaten South Dakota. Läckan kommer från det stora pipelinesystemet Keystone som ägs av ett kanadensiskt företag.

Enligt myndigheter tros dock inte läckan ha förorenat några sjöar eller dricksvattensystem, skriver AP.

17 tidigare läckor

Företaget stängde ner pipelinen när läckan upptäcktes under torsdagen och en utredning av händelsen har påbörjats. Statistik från den amerikanska regeringen visar dock att det sedan 2010 har varit 17 andra läckor i landet som har varit större än denna, skriver AP.

Om bara några dagar skulle besked ges om huruvida en utbyggnad av pipelinesystemet, som fått namnet Keystone XL, ska ske i staten. En utbyggnad som miljöaktivister, ursprungsbefolkning samt vissa landägare varit starkt emot. Ett tillstånd för utbyggnaden har redan beviljats av President Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer