Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Invånarna i Grekland kämpar mot bränderna Foto: Kostas Tsironis/EPA/TT

Stora bränder i Grekland – över 1 000 evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 1 000 människor och djur har tvingats evakuera från måndagens förödande bränder runt huvudstaden Aten. Nu riskerar lokalbefolkningen att behöva lämna sina hem.

– Elden är för tung och vinden är för stark. Det finns inget att göra, säger lokalbon Dimitris Zafiropoulos.

Okontrollerade bränder härjade i kustområdet nära Greklands huvudstad Aten under måndagen, rapporterar Reuters. Enligt lokala myndigheter kämpade brandkåren mot 81 enskilda bränder, som tvingat minst 1 300 människor och ett dussintal hästar att evakuera.

– Det är tufft. Det brann här för tio år sedan och nu brinner det igen, säger Thomas som äger ett i en eldhärjad by.

Bränder vid Medelhavet

Var brinner det i Grekland?

En särskilt torr vinter har skapat ovanligt farliga förutsättningar för stora bränder i kustområdet runt medelhavet, skriver Reuters. Grekland har tidigare drabbats hård av omfattande bränder.

Bland annat dog 101 människor i en brand 2018, som härjade i samma område.

”Det finns inget att göra”

Lågorna växte sig under måndagen större av de starka vindarna och blev till slut övermäktiga för en hårt utsatt brandkår.

– Det finns inga brandmän, inga helikoptrar och inga flygplan. Några försökte rädda ett hus men det är omöjligt. Elden är för tung och vinden är för stark. Det finns inget att göra, säger Dimitris Zafiropoulos, som bor i området.

Mer värme väntar

Lokala myndigheter i Grekland förbereder sig nu för mer bränder under tisdagen, som bjuder på stigande temperaturer och starka vindar. Temperaturer på upp emot 48 grader väntas i södra Europa under tisdagen, rapporterar TT.

Se bilder från den förödande elden i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder vid Medelhavet

Mer i ämnet