Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du lider fysiskt av den här värmen. Det tar inte slut efter några dagar, som det gjorde förr”, säger en kvinna i Rom till det nederländska tv-bolaget NLNOS. Hör fler italienare och turister om extremvärmen i staden. Foto: NLNOS/EBU

Värmeböljan i Europa fortsätter – röda varningar i italienska städer

Uppdaterad
Publicerad

Den extrema värmen fortsätter att påverka södra Europa, och nya rekordtemperaturer väntas i nästa vecka.

Värmevarningar har utfärdats i bland annat Rom, Florens och Bologna och under fredagen stängdes Akropolis, Greklands populäraste turistattraktion, tillfälligt för att skydda besökarna.

Förutom en allt varmare planet, till följd av den globala uppvärmningen, har det naturligt förekommande väderfenomenet El Niño återvänt, vilket förväntas pressa upp temperaturerna ytterligare i år.

Från Italien och Grekland har det redan kommit rapporter om turister som kollapsar. En superhetta väntas nu dra in över hela Medelhavsområdet. Myndigheter i flera europeiska länder varnar för nya rekord till följd av värmeböljan.

Röda städer

I Italien väntas omkring 40 grader med toppar över 45, rapporterar Rai. Det är högre än säsongsgenomsnittet de senaste 30 åren. Allra varmast förväntas det bli på tisdagen och onsdagen, den 18 och 19 juli. Regionerna som drabbas värst är Sardinien, Sicilien, Puglia och Kalabrien.

Det italienska hälsodepartementet listar just nu 16 städer som röda, vilket innebär hälsorelaterade risker även för friska människor (läs mer i faktarutan).

I Rom och de flesta andra italienska städer uppmanas människor just nu undvika värme och direkt solljus under dygnets varmaste timmar, mellan klockan 11 till 18. Foto: Riccardo Antimiani/EPA/TT

I Grekland har temperaturerna nått 40 grader eller mer de senaste dagarna.

Under fredagen fattade myndigheterna det ovanliga beslutet att tillfälligt stänga Akropolis i huvudstaden Aten för att ”skydda” besökare.

Den intensiva värmen ökar även hälsoriskerna. En studie som publicerades i måndags visar att fler än 61 000 människor dog förra året i Europa till följd av sommarvärmen. Sydeuropeiska länder som Italien, Portugal, Spanien och Grekland var värst drabbade, rapporterar The Guardian.

Utöver rekordvarma dagar varnar forskarna också för nätter som är för varma för att kroppen ska kunna återhämta sig ordentligt.

Turister framför Parthenontemplet vid Akropoliskullen under torsdagen, där flera sökt skydd från värmen i skuggan. Greklands kulturdepartement stängde på fredagen ner Akropolis mellan 12 och 17, och har meddelat att liknande åtgärder sannolikt kommer följa på lördagen. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Höga temperaturer har också noterats i länder i centrala Europa, däribland Tyskland, Tjeckien och Polen.

Men det är inte bara i Europa som extremvärmen har slagit till.

Amerikanska vädermyndigheten National Weather Service varnade i sin prognos som publicerades på fredagen för en ”svidande värmebölja” över en stor del av västkusten, rapporterar bland annat NBC News. I Death Valley i Kalifornien väntas nära 54,4 grader, vilket är i närheten av den högsta temperatur som hittills har registrerats på jorden.

I Arizona, New Mexic, Nevada och Texas kommer temperaturerna att ligga på mellan 40 till 46 grader.

Även delar av Kina, Nordafrika och Japan har drabbats av värmeböljor.

Röda städer i Italien – det här bör man tänka på i värmen

För att nå ut med information och råd om värmeböljor listar det italienska hälsodepartementet städer utifrån en skala från grön till röd (nivå 3).

Dessa 16 städer klassas just nu som röda, där värmen kan orsaka negativa hälsoeffekter för såväl friska som riskgrupper:

Bari, Bologna, Cagliari, Campobasso, Catania, Civitavecchia, Florens, Frosinone, Latina, Messina, Perugia, Pescara, Rieti, Rom, Viterbo och Palermo.

Även i orange städer (nivå 2), vilket utgör andra populära resmål som Bolzano, Genua och Trieste, uppmanas personer undvika värme och direkt solljus under dygnets varmaste timmar, mellan klockan 11 till 18.

Människor uppmanas också dricka mycket vatten, bära ljusa, lätta kläder i naturfibrer (exempelvis bomull och linne), täcka huvudet med en ljus hatt och använda solglasögon samt solkräm med hög solskyddsfaktor.

Notering: Prognosen uppdateras kontinuerligt på hälsodepartementets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.