Stora bränder rasar i Kalifornien – tusentals evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan längs Nordamerikas västkust ställer inte bara till problem i Kanada. Stora bränder har också brutit ut i Kalifornien, där tusentals människor tvingats fly sina hem.

Den senaste tiden har USA och Kanada sett temperaturer på över 40 grader, vilket resulterat i torr mark och stor risk för bränder. Som varmast har det varit i det kanadensiska samhället Lytton, där en väderstation uppmätte 49,5 grader på tisdagen. Två dagar senare evakuerades samhället efter att en kraftig brand brutit ut i området.

Liknande scener utspelar sig i norra Kalifornien, där helikoptrar och brandplan flyger i skytteltrafik för att bekämpa lågorna. Flera stora bränder har brutit ut de senaste dagarna, med allvarliga konsekvenser för befolkningen som följd. Tusentals människor har beordrats att lämna sina hem och flera byggnader har slukats av lågorna, rapporterar lokala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.