Stora demonstrationer utanför G20-mötet: ”Det är här framtiden skapas”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som ledarna för världens största ekonomier möttes i Rom samlades hundratals – om inte tusentals – unga på torget intill.

– De vill ha föränding. Det är det som förenar de som manifesterar här i dag, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati, direkt från Rom.

– Roma climate camp kräver att G20:s regeringar vidtar seriösa åtgärder för att motarbeta klimatkrisen, ropar Viola i mikrofon.

Men hon, liksom många andra unga som dansar, slår i trummor och marscherar på torget, vill även se en mer rättvis värld. Global rättvisa är huvudtemat både på gatan och inne på G20-mötet.

– Jag tror att det behövs förändring. På alla sätt: Politiskt, socialt, för miljön, för arbetarnas rättigheter, för allt, säger demonstranten Sofia.

– Det är här framtiden skapas. På torget, bland oss unga. Vi är nästa styrande generation. De borde lyssna mer på oss, säger Vincenzo som inte har några höga förväntningar klimattoppmötet i Glasgow.

Ledarna på G20-mötet representerar länder med 60 procent av världens befolkning och som utgör 80 procent av världsekonomin.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.