Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Minst 185 döda i oroligheter i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsmorgonen utbröt strider i Sudan mellan armén och den paramilitära gruppen RSF. Striderna fortsätter nu för andra dagen i rad. Minst 185 har dött och omkring 1800 personer skadats i sammandrabbningarna, uppger Reuters.

– Det pågår stadsstrider och folk är livrädda, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Tre av de dödade arbetade för FN:s livsmedelsprogram i Darfur. Nu har FN stoppat allt sitt arbete i Sudan.

Sudans flygvapen genomför flygoperationer för att attackera RSF. RSF uppger i ett uttalande att de tagit kontroll över både presidentpalatset och Khartums internationella flygplats som svar på arméns attacker. Det statliga telekombolaget ska ha blockerat internet i stora delar av landet.

Oroligheter i Sudan

Människor i Khartum berättar för BBC att de saknar elektricitet och att stridsfordon syns ute på gatorna. Samtidigt ska grannlandet Tchad ha stängt gränsen till Sudan.

Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd har under ett möte på söndagen beslutat om en ny resolution, och vill inte se någon extern inblandning i konflikten som skulle riskera att “komplicera situationen” i Sudan, rapporterar Reuters.

Civila i Khartum bär med sig sina tillhörigheter – för andra dagen i rad pågår det strider i huvudstaden. Foto: AFP

UD avråder från resor till Sudan

Strider ska samtidigt pågå på flera håll i Khartum och andra delar av Sudan för andra dagen i rad.

Under lördagen gick det svenska Utrikesdepartementet ut med en avrådan från alla resor till Sudan.

”Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Sudan”, skriver UD i ett pressmeddelande på regeringskansliets hemsida. 

Den svenska ambassaden uppmanar svenskar i Sudan till största möjliga försiktighet och att stanna inomhus om möjligt. Under söndagen håller ambassaden stängt för besökare på grund av säkerhetsläget och det finns ingen personal på plats under dagen, meddelar UD.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i ett uttalande att situationen i Sudan är ”bräcklig”, men att det fortfarande finns en möjlighet att slutföra övergången till en civilstyrd regering. Både FN och EU har fördömt våldet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ökad oro för nytt inbördeskrig

RSF (Rapid Support Forces) bildades ur janjawidmiliserna, som landets dåvarande ledare Omar al-Bashir sände ut för att sprida skräck i Darfur i västra Sudan på 00-talet.

Sedan har styrkan opererat parallellt med armén, och de samarbetade om den kupp som i oktober 2021 störtade landets demokratiskt valda styre. Sedan militärkuppen har demonstranter regelbundet gett sig ut för att demonstrera, men den senaste splittringen har ökat oron för ett nytt inbördeskrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet