Foto: TT

Storbråk efter Trumps oväntade vapenutspel

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har oväntat gett sitt stöd till ett förslag om skärpta vapenlagar. Nu slår delar av det konservativa etablissemanget ilsket tillbaka, med anklagelser om att Trump vänder kappan efter vinden.

– Starka ledare håller inte automatiskt med om den senaste åsikt som sagts till dem, säger senatorn Ben Sasse.

Trump överraskade när han uttryckte sig positivt om ett förslag på vapenrestriktioner, vid ett möte i Vita huset i onsdags. Trump efterlyste en bred och ”vacker” lag med utökade bakgrundskontroller, höjda åldersgränser för vissa vapen och vissa restriktioner för personer med psykiska problem.

– Man måste vara mycket mycket tuff i fråga om bakgrundskontroller, sade Trump enligt brittiska tidningen The Guardian.

Skolskjutningen i Florida

– Jag hamnar hellre på den tuffare sidan än den svagare, den svaga är lätt att hamna på.

Kritik från höger

Men bara några timmar efter mötet kom hård kritik från konservativt håll, inklusive en del republikaner – alltså medlemmar av Trumps eget parti. Det trots att Trump försäkrade att vapenlobbyn NRA ”inte har något större fan” än honom.

Nyhetssajten Breitbart, som ivrigt hejade på Trump till seger i presidentvalet, kallar honom nu en ”vapenryckare” som vek sig för demokratiska partiet.

– Starka ledare håller inte automatiskt med om den senaste åsikt som sagts till dem, säger republikanske senatorn Ben Sasse.

– Vi överger inga grundlagsskydd bara för att den senaste personen som presidenten talade med idag inte gillar dem.

Trump ”inte rädd”

Trump var under valrörelsen en ivrare för generösa vapenlagar, men skolskjutningar, exempelvis den i Florida för två veckor sedan där 17 människor dödades, har lett till högljudda krav på åtgärder och restriktioner.

NRA och dess anhängare kräver i stället skärpt säkerhet i skolorna. Trump säger sig inte vara rädd för NRA, även om han säger sig gilla dem.

– De har stor makt över er. De har mindre makt över mig, jag behöver den inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet