Boris Johnsons regering gör en helomvändning när det gäller den kinesiska telekomtillverkaren Huawei. Arkivbild. Foto: Mark Schiefelbein/Ben Stansall/AP/TT

Storbritannien förbjuder Huawei från sitt 5G-nät

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien förbjuder kinesiska Huawei från att delta i landets utbyggnad av 5G-nätet, meddelar den brittiska regeringen under tisdagen, enligt CNN.

Beslutet går emot en tidigare överenskommelse från januari där det kinesiska företaget tilläts spela en begränsad roll i utbyggnaden av Storbritanniens snabba trådlösa infrastruktur, skriver CNN.

Föresenar utbyggnaden

Landets digital- och kulturminister Oliver Dowden säger under tisdagen att USA sanktioner mot företaget har ”förändrat landskapet”.

– Med tanke på den osäkerhet som detta skapar kring Huawies leveranskedja kan Storbritannien inte längre vara säker på att den kommer att kunna garantera säkerheten för framtida Huawei 5G-utrustning, säger Oliver Dowden enligt CNN.

Han varnar för att beslutet kommer innebära en försening av 5G-utbyggnaden i landet och att det kommer att bli kostsamt.

– Det har inte varit ett lätt beslut, men det måste göras, säger Oliver Dowden enligt AP.

Ta bort utrustning

Olika operatörer har fått på sig fram till 2027 att ta bort befintliga delar från Huawei från 5G-nätet. Operatörerna måste också sluta köpa in 5G-utrustningen från det kinesiska företaget innan årsskiftet, enligt AP.

En talesperson för Huawei säger, enligt Reuters, att det är olyckligt att företagets framtid i landet har blivit politiserad. Talespersonen säger också att beslutet riskerar att bromsa Storbritanniens digital utveckling.

– Istället för att växla upp väljer regeringen att växla ner och vi uppmuntrar dem att ompröva det beslutet, säger talespersonen enligt Reuters.

Förutom USA:s sanktioner mot det kinesiska företaget har länder som Japan, Australien och Taiwan förbjudit Huaweis utrustning för utbyggnad av 5G.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.