Foto: TT

Storbritannien godkänner Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien har som första land godkänt Astra Zenecas vaccin mot coronaviruset, som tagits fram tillsammans med forskare vid Oxforduniversitetet.

– En triumf för brittisk vetenskap, säger premiärminister Boris Johnson.

I Sverige och EU kommer Modernas vaccin sannolikt att godkännas flera veckor före Astra Zenecas.

Det brittiska godkännandet är ett så kallat nödgodkännande efter rekommendation av läkemedelsverket MHRA. Det baseras bara på den första studien av vaccinet.

– Storbritannien gör det man ibland gör, att man börjar använda ett vaccin innan det är helt godkänt från myndigheterna för att man tycker att det är så viktigt att använda det att man tar en liten risk, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.

Coronapandemin

”Fantastiska nyheter”

Nu ska Storbritannien se till att vaccinera så många som möjligt så fort som möjligt, enligt brittiske premiärministern Boris Johnson.

– Det är fantastiska nyheter, säger Johnson.

De första doserna av vaccinet rullas ut redan under onsdagen eller torsdagen, uppger Astra Zenecas vd Pascal Soriot. Vaccinationsstarten är planerad till den 4 januari.

Enklare att hantera

Astra Zenecas vd säger att företaget kan leverera två miljoner doser per vecka. Soriot bedömer även att vaccinet är effektivt mot den nya, mer smittsamma virusstammen som finns i Storbritannien.

Astra Zeneca-vaccinet kan, till skillnad från Pfizers redan godkända vaccin, förvaras, transporteras och hanteras i normala kylförhållanden, två till åtta grader, i minst sex månader. Det ses som en stor fördel både praktiskt och ekonomiskt när det ska skickas ut i världen.

EU-godkännande sannolikt i januari

För EU:s och Sveriges del betyder det brittiska beskedet egentligen ingenting, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT.

– Vi har ett schema där vi förväntar oss att det blir godkänt av Europeiska läkemedelsverket, EMA, i slutet av januari tidigast, möjligen i början av februari.

EMA inväntar svar från en stor klinisk studie i USA om Astra Zenecas vaccin. Richard Bergström har planerat in svensk användning av Astra Zenecas vaccin från mitten av februari.

Enligt EU:s och även Sveriges planering ligger Modernas vaccin före Astra Zenecas när det gäller godkännande och användning.

-Vi förväntar oss att godkänna det på trettondagsafton, 6 januari. Det går enligt plan, säger Bergström.

De första Moderna-doserna förväntas anlända till Sverige inom två veckor därefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet