– Vi håller vårt löfte till dem om att upprätthålla deras frihet, säger Storbritanniens inrikesminister Priti Patel om hongkongborna. Foto: Kin Cheung/TT

Klart för brittiskt snabbspår för Hongkongbor

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska regeringen meddelar att man från januari 2021 kommer att öppna ett specialspår till brittiskt medborgarskap för de som bodde i Hongkong innan Kina tog över styret.

Personer som var invånare i regionen innan det blev kinesiskt 1997 har möjlighet att få så kallad British National Overseas-status, BNO. Med ett sådant pass räknas man som britt till nationaliteten och tillhör det brittiska samväldet, men man är inte brittisk medborgare och har inte automatiskt haft inreserätt eller arbetstillstånd i Storbritannien.

Får bo, studera och arbeta

Nu meddelar regeringen att man som BNO, även om man inte har ett pass, har rätt till att bo, studera och arbeta i Storbritannien oavsett vilka kvalifikationer som krävs för jobbet. Det kommer inte heller ställas några krav på speciell lön för att få arbetstillstånd. Däremot kommer man inte att ha rätt till försörjningsstöd.

– Storbritannien har ett starkt historiskt förhållande med folket i Hongkong, och vi håller vårt löfte till dem om att upprätthålla deras frihet, säger inrikesminister Priti Patel.

Raab: ”Kommer inte vända bort blicken”

De Hongkongbor som kommer till Storbritannien kommer att kunna söka permanent uppehållstillstånd efter fem år. Ytterligare ett år senare kan de ansöka om brittiskt medborgarskap.

Utrikesminister Dominic Raab menar att dagens beslut visar hur Storbritannien står fast vid sitt ord.

– Vi kommer inte att vända bort blicken från Hongkong, och vi kommer inte att ducka för det historiska ansvar vi har för folket där, säger han.

Öppnar upp i protest

Storbritannien lämnade över Hongkong, som var koloni, till kinesiskt styre 1997, under parollen ”Ett land, två system” som skulle garantera autonomin för hongkongborna (se faktaruta). Men Kina har infört så kallade säkerhetslagar som i princip förbjuder allt politiskt motstånd, vilket omvärlden kritiserat starkt.

I protest mot staten Kina öppnar nu Storbritannien upp för de cirka 350 000 personer i Hongkong som har BNO-pass samt ytterligare cirka 2.9 miljoner personer, de som är födda i Hongkong under brittisk flagg före 1 juli 1997, som räknas som BNO, även om de inte har ett pass, som kan komma till Storbritannien.

Fakta: Hongkong och protesterna

Hongkong är en i hög grad självstyrande särskild administrativ region i Kina. När området lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 slogs oberoendet fast i principen ”ett land, två system” som ska garantera autonomi, ett oberoende rättsväsende, en fri marknad och medborgerliga rättigheter såsom press- och yttrandefrihet. Principen ska gälla i 50 år – till 2047.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet. Regionens regeringschef väljs i val där kandidaterna nomineras av en särskild kommitté, där Peking har stort inflytande.

När detta valsystem lades fram av Kinas kommunistregering 2014 utbröt omfattande demonstrationer i Hongkong där studenter och demonstranter ockuperade de stora gatorna på Hongkong-ön i flera månader.

I fjol hölls nya demonstrationer med hundratusentals deltagare, efter det att Hongkongstyret lett av den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam föreslagit en lag om att personer som anklagas för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Protesterna har många gånger urartat i sammandrabbningar med polis och Carrie Lam beskrev i ett läge demonstranterna som en minoritet som är ”folkets fiender”. Kort därpå, i symboliskt viktiga lokalval i november, vann demokratiförespråkande kandidater en jordskredsseger.

Sedan Kinas planer på att införa den nya nationella säkerhetslagen blev kända har protesterna i Hongkong tagit ny fart. Kina anser att den nya säkerhetslagen behövs för att återfå stabiliteten i den särskilda administrativa regionen.

TT

Vad gäller för BNO i Storbritannien från januari 2021?

BNO-medborgare behöver inte längre ha ett utfärdat BNO-pass för att ansöka om visa, det räcker med att vara född i Hongkong före det kinesiska övertagandet 1997.

En person med BNO-status kommer att:

  • behöva ansöka om, och betala för, ett visum för att få komma in i Storbritannien.
  • genomgå immigrationskontroller och får inte vara kriminellt belastade
  • få ta med sig den närmsta familjen.
  • behöver inte ha ett jobb när man kommer till landet, utan kan åka in och söka arbete på plats i Storbritannien.
  • inte ha rätt till försörjningsstöd.
  • få arbetstillstånd och ta vilket jobb som helst, även okvalificerade arbeten. Inte heller finns det krav på minimilön.
  • efter fem år kunna ansöka om uppehållstillstånd i Storbritannien
  • efter sex år kunna ansöka om brittiskt medborgarskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.