På lördagen firades enhetsdagen i Ukraina, till minne av att två ukrainska folkrepubliker gick samman i motståndet mot de ryska bolsjevikerna den 22 januari 1919. Här tågar musiker över en bro över Dnjepr där en mänsklig kedja bildades under dagen. Foto: Sergey Dolzhenko /EPA

Storbritannien: Ryssland planerar maktskifte i Kiev

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien hävdar att man har information om att Moskva överväger möjligheten att installera en pro-rysk ledare i Ukraina.

Ryssland avfärdar uppgifterna som ”nonsens”.

”Vi har information som indikerar att den ryska regeringen ser på möjligheten att installera en ryssvänlig ledare i Kiev, medan man överväger om Ukraina ska invaderas och ockuperas” skriver det brittiska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Enligt britterna är det den tidigare ukrainske parlamentarikern Jevhenij Murajev som i första hand övervägs som potentiell kandidat. Han företräder ett litet proryskt parti som inte lyckades klara spärren för att ta plats i parlamentet i 2019 års val.

Murayev själv hävdar dock att det vore ologiskt att utse honom till ledare för en rysk marionettregim.

– Jag får inte resa in i Ryssland, och dessutom har man konfiskerat pengar från min fars företag i landet, säger han till tidningen The Guardian.

Före detta premiärminister nämns

Ytterligare fyra namn nämns i kommunikén, bland dem Mykola Azarov som var premiärminister när den Moskvavänlige Viktor Janukovytj var president i Ukraina. Båda flydde till Ryssland i samband med upproret 2014.

Brittiska UD nämner i sitt pressmeddelande ingenting om varifrån uppgifterna kommer eller vilka metoder Ryssland enligt uppgift tänker använda för att installera en ryssvänlig regering.

Utrikesminister Liz Truss säger att ”informationen belyser i vilken omfattning den ryska aktiviteten är ägnad åt att undergräva Ukraina och den ger en inblick i Kremls tänkande”.

Ryssland: Nonsens

Det ryska utrikesdepartementet avfärdar uppgifterna som ”desinformation”.

På Twitter skriver departementet att ”desinformationen” är en ytterligare en indikation på att det är Nato som eskalerar det spända läget runt Ukraina.

”Vi uppmanar utrikesdepartementet att upphöra med att sprida nonsens”, fortsätter ryska UD.

Uppgifterna avfärdas också helt av en före detta talesperson för Ukrainas utrikesdepartement, Vasyl Filipchuk. Han kallar dem ”löjliga”.

– Detta scenario skulle bara fungera i kombination med en fullskalig invasion för att ta över Kiev. Staden skulle decimeras, landet brännas och en miljon människor skulle fly...Om det finns en plan så är den skitsnack, säger han till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.